Hirdetések

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtök délután Salgótarjánban, egy Hargita körúti családi házban.

Hirdetések

A helyi hivatásos tűzoltók és a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei vizsgálták a házban a levegő összetételét. Az egységek mérései kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét a gázkazán környékén. A gázszolgáltató szakemberei annak felülvizsgálatáig kizárták a rendszerből a nyílt égésterű kazánt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az érzékelő jelzésének köszönhetően személyi sérülés nem történt.

Valamennyi nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, hiszen ha nem jó a szellőzés, ezek a berendezések elhasználják a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid. A mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is. 

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket.