Hirdetések

Felhőszakadások és villámárvizek miatt lezárta az Ipoly Erdő Zrt. a Dunakanyar egyes turistaútvonalait, mert járhatatlanná váltak. A júniusban történt időjárási esemény okozta immár másodszor azt a hegyomlást, amely a közúti és a vasúti közlekedést is ellehetetlenítette. A vasúti kárelhárítási munkák jelenleg is tartanak, de a turistautakat újranyitják.

Nagymaros és Zebegény között júniusban villámárvíz pusztított, amely miatt a Börzsöny legnyugatibb részénél, a Szent Mihály-hegyen okozott károkat. A heves esőzés megbontotta a hegyoldalt, ahonnan sár és kőtörmelékek folytak le a közvetlenül mellette haladó nemzetközi vasútvonalra és a közútra is. A járhatatlanná vált utakat lezárták, a hegyi turistautakon is megtiltották a közlekedést.

A „behajtani tilos táblával” jelzett, lezárt turistautak újra használhatók a Szent Mihály-hegyen. (grafika: Ipoly Erdő Zrt.)

Az Ipoly Erdő Zrt-hez tartozó területet most sikerült újra járhatóvá tenni, ezért feloldották az útzárakat. Mostantól újra használható

  • az S+ jelű turistaút: Zebegény ernőforrási elágazójától Nagymaros Szamarasig tartó szakasza,
  • S jelű turistaút Szent Mihály-hegy nyereg Országos Kéktúra elágazásától Nagymaros Szamarasig tartó szakasza,
  • a fentiekből kiágazó K barlang jelű és S barlang jelű turistaút.