Hirdetések

Száz százalékos rezsiköltség-emelkedés várja a nyaralásból hazatérő olaszokat, és tovább emelkedik az élelmiszerek, a tömegközlekedés és a tankönyvek ára is – jelentette a La Repubblica című napilap vasárnap.

Hirdetések

A La Repubblicától idézett energiaszolgáltatásért felelős hatóság (Arera) adatai szerint a földgáz ára októbertől újabb száz százalékkal emelkedik. Az élelmiszerárak újabb növekedése már szeptembertől várható, és az előrejelzések szerint az olaszoknak mintegy 10 százalékos drágulással kell számolnia. A családoknak külön terhet jelent az iskolakezdés: a tankönyvek és iskolaszerek ára legalább 3 százalékkal, a tömegközlekedésre fordított költségek akár 13 százalékkal emelkedhet. Az Unione Consumatori fogyasztóvédelmi szövetség úgy számol, hogy ősszel a családokat több mint 2000 euró, vagyis 800 ezer forint többletkiadás terhelheti.
Aggodalmának adott hangot Antonio Gozzi, az acélágazatot képviselő Federacciai elnöke, aki szerint a kohászat az elsők között állíthatja le a termelést, ha nem lesz elegendő gáz, vagy megfizethetetlenné válik.
Az egyik legnagyobb nagykereskedelmi forgalmazó, a Vege-csoport elnöke, Giovanni Arena elmondta, a paradicsom-feldolgozó üzemek és a tésztagyárak a magas energiaárak miatt már lassították a termelést, „máskülönben nem éri meg nekik”.
Az országos inflációs ráta elérte a 7,9 százalékot, jelentős területi különbségekkel, a déli Szicíliában például már júliusban megközelítette a 10 százalékot.
A Corriere della Sera című napilap vasárnapi száma a közép-olaszországi Ceramiche Noi kerámiagyár helyzetéről számolt be, ahol a dolgozókat hajnali turnusra állították át a napszakban alacsonyabb energiaárak miatt.
Az üzem 2021-ben 187 ezer eurós energiaszámlát fizetett, az idei első félévben már 327 ezer eurót.

Hirdetések