Hirdetések

Megjelent a médiahatóság összesítése a hazai rádiók által tavaly játszott zenei kínálatról. A tanulmányból kiderül, hogy néhány rádió 130 ezernél is több zenét sugárzott, köztük van Nógrád megye kedvenc csatornája, a Megafon is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) évente kiadott elemzésében részletesen vizsgálja a helyi, körzeti és országos elérésű rádiókat, bemutatja zenei kínálatukat. A hatósági elemzés célja, hogy képet kapjanak szakmai körben a rádiók szerkesztési elvéről.

2021-ben 127 rádió kontrollját végezte el az NMHH, mintegy 20,5 millió sornyi adatbázist vizsgáltak meg. Kiderült, hogy 7 milliónál is több zenét sugároztak egész évben a csatornák. A hatóság munkatársai a már korábban saját célra megalkotott zenei adatbázisukba rögzítették az adás során játszott dalokat. Mint az NMHH közleményében leírja: jelenleg 198.304 különféle zeneszámot tartalmaz ez a gyűjtemény, az 1948-ban kiadott első mikrobarázdás lemezen megjelent daltól kezdve a ma ismert toplistás művekig.

A részletes analízis szerint összességében és általában a magyarországi rádiók olyan zenéket játszanak, amelyek legfeljebb 10 éve jelentek meg, ez alól a kifejezetten régi slágerek sugárzására szakosodott adók a kivételek.

Takács Nikolas dalai is a magyar rádiózás kedvencei. (fotó: MTI/Komka Péter)

A rádiók legnépszerűbb külföldi előadói sorrendben Ava Max, Dua Lipa és a The Weeknd voltak, a magyarok közül Rúzsa Magdolna, a Halott Pénz és a Wellhello slágereit játszották az adók. Nógrád megye rádiójában, a Megafonban a legjátszottabb hazai sztár az Edda volt tavaly, összesen 961 alkalommal hallhatták az együttes különböző műveit, míg a külföldi előadók közül Madonna tarolt, 675-ször az év során. A Megafon által legtöbbet játszott Edda adata nem kirívó a magyar rádiók között, mert például egyes rádióknál a Halott Pénz akár több mint 1600-szor, a Follow The Flow több mint 3000-szer volt adásban 2021-ben. És még egy meghökkentő adat a Megafonról: tavaly a legtöbbször hallott dal a Bikini Fagyija volt a Balassagyarmatról sugárzott adó műsorában.

A legtöbb zenét játszó magyarországi rádiók toplistája

ssz.rádió megnevezésesugárzott zene /év (db)
1.Egerszeg Rádió (Zalaegerszeg)167.285
2.Dankó Rádió (országos)163.943
3.Best FM Debrecen (Debrecen)137.788
4.Méz Rádió (Veszprém)135.662
5.Petőfi Rádió (országos)130.563
6.Megafon (Balassagyarmat)130.479
forrás: NMHH a magyar rádiók zenei repertoárja és a zenei toplisták 2021-ben a médiaszolgáltatók adatai alapján

A tanulmány a Megafonról azt is ismerteti, hogy Magyarországon azon kevesek között van, amely frekvenciáján a legtöbb különféle külföldi előadó hallható, ezáltal ebben a kategóriában az egyik legváltozatosabb kínálatot nyújtja a hallgatóknak. A dokumentumban kiemelték azokat a hazai rádiókat is, amelyek nagy ismétlésszámmal játszanak nagyon sok dalt, a Megafon ebben a kategóriában is toplistán látható.

Az NMHH legutóbb 2022 májusában közölt a rádiók népszerűségét is vizsgáló tanulmányt, amely feltárta, hogy a nem megyei jogú városok között a Megafon a kilencedik leghallgatottabb helyi rádió országos összevetésben.