Hirdetések

Az energiaköltségek nagy mértékű emelkedése miatt robbanásszerűen növekedik a tűzifa iránti kereslet Nógrád megyében. Júliusban a kereskedők nem tudták kiszolgálni az igényeket, ezért csalók számára is vonzó üzletággá nőtt a tűzifa eladása. A rendőrség fontos tanácsokat közöl az ipolyinfo.com közreműködésével a vevők számára.

Hirdetések

A korábbi évekhez képest idén többen tervezik a szilárd tüzelésű berendezések üzembeállítását, amely miatt megnövekedett a kereslet a tűzifa, a fa- és papírbrikett, valamint a széntermékek iránt. A rendőrség tapasztalatai szerint ebben az időszakban gyakori, hogy megjelennek az úgynevezett házaló kereskedők is, akik házról-házra járva, elsősorban az idős, egyedül élőket próbálják meg becsapni különböző kedvezményeket ígérve. Előfordulhat olyan eset is, hogy a vételárat, vagy a vételár egy részét előre elkérik a csalók későbbi szállítást ígérve, azonban tényleges kiszállításra a későbbiekben már nem kerül sor.

Favásárlás kapcsán különbséget kell tenni az erdei köbméter és az úgynevezett normál köbméter között is. Vásárlás előtt a legfontosabb a mennyiség kérdésének tisztázása, illetve javasolt tájékozódni a tüzelőanyag aktuális áráról az erdészeteknél, valamint a nagyobb TÜZÉP telepeken. A csalók az árusítás során is ezt a kétfajta térfogat mértékegységet használják (erdészeti és normál köbmétert), amely eltérő mennyiséget jelöl, így jelentős árkülönbség lehet a kettő között.

Hogyan kerülheti el, hogy tűzifával csalók áldozatává váljon?

  • Soha ne fizessen előre!
  • Lehetőség szerint a régi, megszokott, illetve ellenőrzött telephelyekről vásárolja meg a téli tüzelőt!  Célszerű csak számlaképes eladótól vásárolni. Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját!
  • A tűzifa vásárlása előtt minden esetben győződjön meg annak eredetéről, mennyiségéről, ha szükséges, kérjenek az áruról származási igazolást, mérlegelési jegyet!
  • Ne fogadjon el pontatlan, kétes árajánlatot: például 50 ezer forint/kocsi. Beszéljék meg a köbméterenkénti egységárat, hogy össze tudják hasonlítani más ajánlatokkal. Tisztázza a mértékegységet, hogy ki milyen köbméterben számol (normál köbméter vagy erdei köbméter). Már előre állapodjanak meg abban, hogy lesznek-e egyéb (fűrészelési, hasítási, szállítási) költségek!
  • Ha házaló faárustól vásárolnak, mindenképpen írják fel a gépkocsi rendszámát és lehetőség szerint a vásárlás lebonyolításához kérjenek segítséget egy tapasztaltabb, hozzáértő ismerőstől, szomszédtól.
  • A fizetést illetően a legbiztonságosabb megoldás, ha a kialkudott vételárat előre kiszámolják, és az áru átvételekor maguknál tartják.
  • Legyenek óvatosak! Az udvarukon az árust ne hagyják felügyelet nélkül és a házukba soha ne engedjék be!