Hirdetések

Magyarországon az erdők nagy része erdészeti társaságok gondozásában van, kisebb, de még mindig jelentős hányadukat magánszemélyek birtokolják. Az ország ötödét borítja erdő, Nógrád ennél is nagyobb arányban zöldült.

Magyarországon az erdők 46,8%-át gondozzák állami erdészetek, a második legnagyobb erdőtulajdonosi csoportot magánszemélyek adják, ők 21,8%-nyi terület fölött rendelkeznek.

Országszerte az Alföldön áll a legkevesebb fa, Békés területének 5%-án vannak erdők és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csak 6,3% az arány.

Logikusnak tűnik, hogy a hegységekben kell keresni a legtöbb fát, ami jó tipp lehet, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, ahol a Dunántúli-középhegység és az Északi-középhegység vonulatai vannak, mindenhol 30% fölötti az erdősültség, azonban ezt meghaladó mértékű, 40,6%-os Nógrád megye fával borított területeinek nagysága, amelybe csak részben számítják bele a Börzsönyt a megyehatár hegyet kettéválasztó vonala miatt.

A Nemzeti Földügyi Központ adatai szerint a megye három legdúsabb erdészeti körzete a kemencei (59.67%), a salgótarjáni (59,96%) és a Diósjenő-királyréti 61,88%).