Hirdetések

Élénk vita alakult ki a szécsényi önkormányzat ülésén a szociális támogatások rendszerének megváltoztatásáról. Az egyik képviselő szerint azonnali hatállyal növelni kell a temetkezési támogatásokat. A vita lényege a megemelt pénzösszeg kifizetésének dátumáról zajlott. Az előterjesztés eredetileg többnyire formális korrekciókat tartalmazott volna.

A Szociális Bizottság átnevezése Szociális és Humán Bizottsággá, valamint egy elavult rendelkezés hatályon kívül helyezése lett volna az a két formális döntési javaslat, amelyet a szécsényi városi önkormányzat júniusi ülésén tárgyaltak volna. Azonban az egyik önkormányzati képviselő szociális témában új javaslatot terjesztett elő, azt kérte, hogy változtassanak a temetkezési támogatás mértékén, illetve annak bevezetési dátumán.

A javaslatot az önkormányzat előterjesztésében 2023. január 1-jei hatályba lépéssel tervezték, ezt kifogásolta Vizi Zoltán képviselő, aki a képviselő-testület ülésén azt kérdezte:

Miért nem lehet július 1-jétől megemelni a temetési támogatást? Tapasztaljuk az árak elszabadulását. Az én javaslatom, hogy vezessük most be!

A választ Pifka-Boda Zsuzsanna jegyző adta meg: az idei költségvetés már el van fogadva, ezért akarják januártól életbe léptetni a javasolt változtatást.

Stayer László polgármester reakciójában úgy fogalmazott:

Én, a magam részéről úgy gondolom, nehéz úgy határt szabni, hogy valaki éppen ne csússzon le az emelt összegről. Talán elfogadhatóbb, ha egy kicsit távolabbi dátumot határozunk meg a hatályba lépésre. Nyilván, aki most kerül ebbe a helyzetbe, ezt fogja igazságtalannak érezni.

Hozzátette: mindennek felment az ára, és másféle támogatásokat is igényelnek a szécsényiek, lényegesen többet, mint temetési támogatást. Ezért gondolja úgy, hogy elég, ha csak januártól módosul ez a támogatási tétel.

A diskurzusban Bartusné dr. Sebestyén Erzsébetet, a Szociális Bizottság elnöke is megszólalt, aki elmondta, hogy egyre több kérelem érkezik be az önkormányzathoz, és ő is támogatja, hogy mielőbb bevezessék az emelt összegeket.

Stayer László viszontválaszban annyit mondott: szűkül a város mozgástere a költségvetésben, ha azonnal bevezetik a támogatás emelt összegét, majd azt mondta:

Ha a Szociális Bizottság ezt az álláspontot képviselte, akkor én is azt mondom, hogy július 1-től emeljük meg a támogatás összegét.

A szécsényi önkormányzati képviselő-testület végül a polgármester igen szavazatával együtt, egyhangúlag fogadta el a temetési támogatás 30.000-ről 50.000 forintra emelését, amely már július 1-jétől hatályos.