Hirdetések

A nyári, hétköznap estékre szervezett Gansel-udvaros eseményeknek úgy néz ki vége. Tegnap volt az utolsó tematikus koncert a balassagyarmati ifjúsági közösségi pontként funkcionáló belvárosi helyszínen.

Szerda este, a régi elegáns jazzklubok hangulatát idézték meg a szervezők. Az udvar megtelt fekete-fehér ruhás emberekkel, ugyanis ez volt a dress code, amit szinte mindenki komolyan vett. A jelenlévők a nyár utolsó estéjét kihasználva lazíthattak, és egy finom itallal a kezükben élvezhették a Jazzformers zenekar közel két órás koncertjét, akik a klasszikus dallamaikkal képzeletben visszarepítettek mindenkit az időben. A hangulat fergeteges volt, többen táncra is perdültek. A formáció előadása méltó lezárása volt a nyárnak, a közönség kétszer is visszatapsolta őket.

Jazzformers zenekar (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Az öt Gansel-udvaros rendezvény látogatottsága bebizonyította, hogy van igény a városban a hétköznapi szórakozási lehetőségre. A rendezvények a Térzene Program keretében valósultak meg, amelynek célja, hogy az 5000 fő feletti települések közül minél több helyszínen felcsendüljön a klasszikus zene. Ezért az EMMI kultúráért felelős államtitkársága, a városok, községek nyitott és zárt tereit élő ingyenes klasszikus zenével tölti meg rendszeresen, amely olykor nem várt élményhez juttatja az arra sétálókat. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ is. Golyán Krisztina, művelődésszervező az ipolyinfo.com-nak elmondta, hogy már a koronavírus járvány alatt is voltak koncertek. Ezeket a karanténkötelezettségek miatt, olasz példára, úgy oldották meg, hogy a város különböző pontjain elhelyezkedő lakótelepeken játszottak a zenekarok. Az ott lakók pedig az ablakokból és az erkélyekről élvezhették a rögtönzött koncerteket. A járvány második hulláma után, már a város főtere és a zenepavilon adott helyet a klasszikus zeneszónak. Mivel ezeken a helyszíneken kevés volt az érdeklődő, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ dolgozói új koncepcióval álltak elő. Kezdetnek, egy különleges helyre a Gansel-udvarba pozicionálták át a rendezvényt, amihez éjszakai nassolás is társult, prémium kézműves jégkrémek formájában. Az esteket, különböző témákra építették fel, amit a zenekarok dalai, a dekoráció és a büfé kínálata is tükrözött. Golyán Krisztina elmondta, hogy az újításokkal az új értelmiséget szerették volna megfogni és egy színvonalas közeget biztosítani számukra, ami sikerült is. Hangsúlyozta, hogy Balassagyarmaton jelenleg ez a rendezvény a legkulturáltabb formája a hétköznapi szórakozásnak: ez nem csak egy koncert, ez egy felépített műsor. Az új értelmiségnek az összefogásán kívül, az ízlés formálás is fontos feladat Krisztina szerint. Bár, a művelődési központ által szervezett nasizásoknak vége, a Térzene programok továbbra is folytatódnak, jövő tavaszig biztosan. A pontos dátumokról és a helyszínekről a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ közösségi oldalán lehet tájékozódni.