Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere vasárnap este közleményben tudatta, hogy megérkezett a hivatalos árajánlat az úgynevezett nagyfogyasztói gázbeszerzésre. A Nyugat-nógrádi város 9 másik várossal együtt hirdetett versenyt energiavásárlásra, az eredmény az összefogás ellenére is elképesztő drágulást hozott.

Hirdetések

16,6-szeresésre emelkedik a gáz ára Balassagyarmat önkormányzati fenntartású intézményeiben – jelentette be a város polgármestere vasárnap este. Csach Gábor közösségi internetes fórumán részletesen mutatta be az árat alakító képletet, továbbá 11 pontban közzétette a következő hetekben elvégzendő feladatokat is.

Ezek közül a leglényegesebbnek tekinthető változás egyes intézményegységek ideiglenes bezárása lesz. Csach Gábor jelezte:

A nem alapellátást (szociális-egészségügyi, oktatási-nevelési) szolgáló intézményekben jelentős takarékosság és feladatellátási szűkítés várható. De csak olyan intézményegységek és bérlemények kerülnek bezárásra (3-6 fokos temperálás mellett) a fűtési szezonban, amelyeken kívül van lehetőség hasonló feladatellátás biztosítására, vagy a bérlők átvállalják a terhek jelentős részét. Bezárásra kerül például a Jánossy Képtár (a Szerbtemplom továbbra is nyitva lesz) a Központi óvoda B-épülete, vagy a Honismereti Gyűjtemény (a Városi Könyvtár is szűkített szolgáltatással bár, de tovább működik télen is).

A kihirdetett elképzelés szerint fejlesztési tervet készítenek energiamegtakarító beruházások elvégzésére, amelyek között intézményfelújítások és lakossági társasházakat is érintő energetikai beruházások is lesznek.

A polgármester határozottan kijelentette: az energiaválsággal összefüggésben nem terveznek az önkormányzati szektorban munkahelyi leépítéseket, nem vetnek ki új adónemeket és megtartják a hatályos adókedvezményeket.