Hirdetések

Már csak raktárról szolgál ki AdBlue üzemanyagadalékot Németország egyik nagy gyára, az SKW. A Reuters hírügynökség értesülése szerint leállították a gyártást, mert elviselhetetlenül magas a gáz ára. A gáz fontos alapanyag az adalék előállításához.

Mindenek előtt meg kell érteni, hogy mi az összefüggés a gázolaj és az AdBlue között. A hatályos európai jogszabályok alapján csak ezzel az adalékkal érhető el, hogy a károsanyag kibocsátására vonatkozó követelményeket teljesíteni tudják az autók, traktorok, buszok, kamionok. E nélkül mérgező a koreszerű dízelmotorok nem működnek, pontosabban a jármű számítógépe letiltja a motort, vagyis nem indul el. Noha elindulhatna, akkor viszont nem tudnák betartani az említett jogszabályt.

Tehát az AdBlue adalék éppen annyira fontos, mint maga az üzemanyag, viszont az SKW úgy nyilatkozott: nem gyártják tovább, amíg a gáz ára kifizethetetlen. Egy másik német gyártó, a BASF viszont határozottan állítja, hogy ők folytatják a termelést, de arról nem közölt semmit, hogy a SKW miatt kieső hányadot is tudják-e pótolni.

Európában Szlovákiában, Vágsellyén működik a legnagyobb AdBlue gyár, ott már tavaly is csak visszafogott kapacitással működtek a földgáz árának 70%-os emelése miatt.

Az egyik szállítmányozási cég számításai szerint szinte biztos, hogy ellátási zavar lesz az adalék hiánya miatt, amely az egész kontinens számára kihívást jelent majd.