Hirdetések

A KR NNI felderítői egy komplett kannabisztermesztő helyet számoltak fel Kiskunlacházán. A profin kialakított drogfeldolgozót egy halásztelki és egy szarvasi férfi üzemeltette.    

Hirdetések

Mintegy 250 tő élő kannabisznövényt és közel 40 kg már leszárított marihuánát foglaltak le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Felderítő Főosztályának nyomozói, miután a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának műveleti egységeivel közösen 2022. szeptember 15-én rajtaütöttek a pároson Kiskunlacházán. A Pest megyei kisvárosban a rendőrök megjelenése előtt senkinek nem tűnt fel, hogy a kétszintes családi házban drogtermesztés folyik. Az 51 éves halásztelki tulajdonos és 26 éves szarvasi társa olyan szakszerűen alakította ki az ingatlant a kábítószer termesztéséhez, illetve feldolgozásához, hogy még a szigetelésre is figyeltek, megakadályozva ezzel az erős marihuánaillat terjedését.

A bűnügyi helyszínelőknek több napig tartott a szemle, egyrészt a kábítószer hatalmas mennyisége miatt, másrészt a precízen kialakított rendszer minden egyes elemének pontos rögzítése okán. Az élő- és már leszárított növényeken túl lefoglaltak minden olyan eszközt, mely a termesztés különböző mozzanatait volt hivatott elősegíteni. Így a ventilátorokat, a világító-, a klimatizáló-, a párásító és a szárító berendezéseket. A kutatás során egyértelművé vált, hogy a termesztés a ház pincéjében zajlott, míg a szárítás az emeleten.

A két férfi között megvolt a szerepek leosztása: a fiatalabb kertészkedett, miközben idősebb társa a növények fejlődésének hátterét biztosította. Az a lefoglalt tárgyakból is kiderült, hogy több százezer forintot invesztálhattak bele a drogüzletbe. A növényeknek mindent megadtak annak érdekében, hogy minél jobban és gyorsabban fejlődjenek. Így sem a jó minőségű virágföldet, sem a tápoldatot nem sajnálták tőlük. A lefoglalt növényekről a botanikus szakértő megállapította, hogy Cannabis sativa egyedek.

Míg azonban a berendezéseken és a növényvédő szereken nem spórolt a páros, addig a különböző eszközök üzemeltetésén már igen. Ugyanis illegálisan vételezték az áramot, egy átalakított mérőóra segítségével. 

A rendőrök vagyonvisszaszerzési célzattal a két férfitől lefoglaltak egy 5 és fél millió értékű gépkocsit, 11 000 eurót, valamint több nagyobb értékű érmét és órát, illetve számos aranyrudat. A nyomozók mind a két férfit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították meg, majd bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat, amit időközben a Budakörnyéki Járásbíróság el is rendelt.

A nyomozók az akcióval mintegy félmillió adag kábítószer piacra kerülését akadályozták meg, aminek a feketepiaci értéke közel 1,5 milliárd forint.    

A KR NNI természetesen vizsgálja, hogy a páros kinek vagy kiknek értékesíthette a drogot, és hogy fennáll-e bűnszövetség. Így nem kizárt, hogy a gyanúsítottak köre bővülni fog. 

Hirdetések