Hirdetések

A Balassagyarmati Törvényszék eredményes ügyészi fellebbezés következményeként jelentősen súlyosította annak a 26 éves férfinek a büntetését, aki Salgótarjánban egy verekedés során karóval támadta meg haragosa nevelőapját, és ezért első fokon csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Hirdetések

A vádlott 2020. május 10-én ismeretlenül maradt társaival együtt karóval felfegyverkezve elment haragosához. A fiatallal annak salgótarjáni háza előtt hangosan összeszólalkoztak, majd a kiabálást meghallva a fiú közelben élő nevelőapja a nevelt fia segítségére sietett. A vádlott az oda érkező férfit a karóval kétszer fejen ütötte, majd a verekedésbe társai is bekapcsolódtak, a sértettet a földre teperték. A dulakodás hangjaira a sértett felesége is odarohant és a földön fekvő férjére feküdt, testével védve meg őt a további bántalmazástól.

A sértett a bántalmazás következtében a felesége önfeláldozásának köszönhetően csak könnyebb sérüléseket szenvedett, de a bántalmazás módjára és az ütések erősségére figyelemmel a súlyos – csonttöréses – sérülések elmaradása csupán a véletlennek volt köszönhető. A Salgótarjáni Járásbíróság ezért felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettében és súlyos testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek a férfit, akit 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt.

A döntés ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség a vádlott terhére jelentett be fellebbezést, melyet azzal indokolt, hogy a büntetett előéletű vádlott az újabb erőszakos cselekményét egy ellene már folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el, így a büntetési célok (az elkövető és mások visszatartása újabb bűncselekmény elkövetésétől) csak végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásával érhetők el.

A fellebbezést a Nógrád Megyei Főügyészség fenntartotta. A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi állásponttal egyetértve mellőzte az elsőfokú döntésnek a szabadságvesztés felfüggesztésére vonatkozó részét, ezért a vádlottnak le kell töltenie a kiszabott büntetését, emellett két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is.

Az ítélet jogerős.