A holland hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az európai uniós szankciók ellenére mikrocsipeket szállított Oroszországba – írta a Dutchnews hírportál pénteken.

A pénzügyi bűncselekményeket vizsgáló holland ügyészség (FIOD) közleménye szerint a gyanúsított az Oroszország ellen érvényben lévő kereskedelmi korlátozásokat megszegve, katonai célokra felhasználható mikrocsipekkel kereskedett orosz partnereivel. A férfit szeptember 30-án helyezték előzetes letartóztatásba, de az ügyészség ezt csak pénteken hozta nyilvánosságra.
A nyomozók úgy vélik, hogy a férfi az elektronikus árucikkeket orosz vállalatoknak és más szervezeteknek szállította. „Köztudott, hogy az orosz fegyveripar jelenleg komoly hiányt szenved az ilyenfajta  mikrocsipekből” – áll a FIOD közleményében.
A gyanúsított feltehetően szándékosan úgy tett, mintha ezeknek az áruknak nem Oroszország, hanem egy másik ország lenne a rendeltetési helye, annak érdekében, hogy kijátssza a szankciókat. A FIOD leállította a szállításokat, lefoglalták továbbá a férfi magán- és üzleti bankszámláit, egyéb árukészleteit, pénzügyi adminisztrációs dokumentumaival együtt.
A szankciók megszegését a gazdasági bűncselekményekről szóló törvény bünteti Hollandiában. A FIOD feladata egyebek között, hogy felkutassa azokat a személyeket és szervezeteket, akik megpróbálják kijátszani vagy nem tartják be a szankciókat.

Hirdetések