Hirdetések

Egész napos tudományos és szakmai nemzetközi szimpóziummal ünnepel a 125 éve alapított Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Balassagyarmaton. Az eseményen ma délelőtt együttműködést ratifikált a romániai Csíkszereda kórháza három magyarországi partnerintézménnyel.

Hirdetések

Harminc évvel a rendszerváltást követően is közösek a kelet-európai tömb egészségügyének problémái, kezdte az ipolyinfo.com-nak adott exkluzív interjúját a Román Köztársaság egészségügyi államtitkára, Dr. Vass Levente, aki Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban beszélt a két ország között ma létrejött együttműködés hátteréről.

Kevés a különbség a román és a magyar egészségügy között, azonban sok a közös kihívás. Akut családorvos hiány van Romániában, a 11 ezer orvos 30%-a 3-5 éven belül nyugdíjba megy, és az alapellátás fogja ezt elszenvedni. Nem lesz ellátórendszere a romániai egészségügynek, és ezek a problémák Magyarországon is létezők.

– sorolta a ma aláírt szakmai együttműködés problémakörébe tartozó okokat az államtitkár.

Dr. Vass Levente, román egészségügyi államtitkár (fotó: maszol.ro)

Vass szerint abban is hasonló a két ország egészségügye, hogy főleg a koronavírus járvány idején váltak markánssá azok a kórházakat érintő finanszírozási problémák, amelyek ugyan jellemzők voltak már 15-20 éve is a területre, de most súlyosabban jelentek meg. Azt mondta:

Nehéz a kórházi rendszert kizárólag közszférában tartani, mert a magánszférában nagy befektetések jellemzők, így az innovációkhoz gyorsabban is jutnak hozzá, míg a közszféra alulfinanszírozott. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szolidaritás elvű egészségügyi rendszer emiatt sérülhet is. Ebben kell közösen dolgoznunk.

A román egészségügyi államtitkár szerint a cél az, hogy a betegeknek ne kelljen kötelezően választaniuk a közellátás és a magánszféra szolgáltatásai között, mert magánúton akár sokkal többe is kerülhet egyes esetekben a gyógyulás. Ez a kisebb kórházakban, mint a csíkszeredai és a balassagyarmati is, egyelőre csak kisebb mértékben érződik. Azonban ha nem vigyáznak a közellátásra, akkor a leginkább rászoruló betegek fognak a legtöbbet szenvedni az átalakulás miatt.

Szakmai előadást hallgatnak a városi kórház munkatársai az ünnepi rendezvényen Balassagyarmaton. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Ma délelőtt szakmai együttműködésről írt alá megállapodást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a Bajai Szent Rókus Kórház, a Békés Megyei Központi Kórháza és a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet. Dr. Tóth Judit, a balassagyarmati intézmény igazgatója szerint mindkét ország számára kölcsönös haszonnal jár a mai aktust követő munka, mert tudást importál és exportál Románia és Magyarország.

Praktikusan a kórházi ellátási módszereket tanuljuk egymástól. Vannak olyan szegmensek a betegellátásban, amikben Romániában előrébb tartanak, és úgy látjuk, hogy vannak olyanok is, amikben mi vagyunk a jobbak. A tudás megosztása mellett az emberi erőforrás-fejlesztésben is segítjük egymást, ez mindannyiunk alapvető érdeke a működéshez.

– méltatta az együttműködés előnyeit a gyarmati kórházigazgató.

A balassagyarmati intézmény 125 éves fennállásának egész napos szakmai programjában kiemelten foglalkoznak pszichiátriai és tüdőgyógyászati kérdésekkel, előadásokat tartanak a városi kórház osztályvezetői és az együttműködésben résztvevő partnerintézmények képviselői.