Hirdetések

Egy év múlva újabb függetlenségi népszavazást tartanak Skóciában, ha a brit legfelsőbb bíróság kedvezően dönt ebben az ügyben – közölte hétfőn Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Hirdetések

Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Aberdeenben rendezett éves kongresszusának zárónapján felszólalva bejelentette, hogy ha a legfelsőbb bíróság megállapítja az edinburghi parlament hatáskörét a szükséges törvények meghozatalára, a referendumot 2023. október 19-én megtartják.
A skót kormány a nyáron kérte a legfőbb brit jogi fórum állásfoglalását arról, hogy a skót törvényhozás a népszavazást jelenleg mereven elutasító konzervatív párti brit kormány hozzájárulása nélkül is megalkothatja-e a függetlenségi népszavazáshoz szükséges jogszabályokat.
A legfelsőbb bíróság várhatóan e héten hozza meg végzését ebben a kérdésben.
A skót miniszterelnök szerint Skóciának minden adottsága bőségesen megvan ahhoz, hogy sikeres független ország legyen, a brit kormány azonban le akarja téríteni Skóciát a függetlenséghez vezető útról.
Sturgeon kijelentette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Skóciához hasonló méretű vagy még kisebb független országok kiemelkedően sikeresek, gazdagabbak és egyenlőbbek, mint az Egyesült Királyság, magasabb a termelékenységük, lakosságuk kisebb hányada él szegénységben, többet költenek kutatásra és fejlesztésre és gazdaságaikban magasabb a beruházási értékük.
Nicola Sturgeon hangsúlyozta: ha Skócia független országként visszalép az Európai Unióba, a skót vállalatok ismét részesei lesznek a világ legnagyobb egységes piacának, és az emberek szabad mozgásának helyreállításával újból hozzáférésük lesz az uniós munkaerőhöz.
Skóciában 2014-ben – a brit és a skót kormány szerződésben rögzített megállapodása és London hozzájárulása alapján – már tartottak egy népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka még arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el az Egyesült Királyságtól.
Az újabb függetlenségi népszavazás kiírása azonban a brit EU-tagságról hat évvel ezelőtt tartott népszavazás óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban a brit választók szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további EU-tagságra szavazott.
Nicola Sturgeon sokszor hangoztatott véleménye szerint a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt is elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból.
A skót kormányfő többször kifejtette azt a véleményét is, hogy Skócia független országként viszonylag gyorsan visszatérhetne az EU-ba.

Hirdetések