Hirdetések

Letartóztattak egy 35 éves olasz és egy 37 éves szír férfit, akik külföldi állampolgárokat akartak átjuttatni a határon. Szécsényben kapták el őket.

2022. szeptember 20-án az olasz férfi egy áruszállításra kialakított jármű rakterében tizennégy szír állampolgárt szállított. A menekültek egy személyszállításra nem alkalmas, teljesen zárt részben, ablak, szellőző nyílás, klíma és ülőhely nélkül összezsúfolva utaztak a jármű rakterében, mellyel a gyanúsított nekik testi-lelki gyötrelmet okozott. Az olasz férfi Rétság lakott területén egy rendőri intézkedés során bukott le.

2022. szeptember 23-án a szír férfi egy nyolcszemélyes kisbuszban ugyancsak tizennégy szír állampolgárt szállított, utasai közül többen egy igazoltatás előtt Szécsény külterületén a járműből kiugrottak és elrejtőztek az út melletti mezőgazdasági területen.

A szír állampolgárok külföldre szóló úti okmánnyal nem rendelkeztek és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták igazolni, úticéljuk Szlovákia felé vezetett.

A szír férfit a nyomozó hatóság több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével, míg az olasz férfit csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsította meg, az ügyészség pedig a magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkező gyanúsítottak letartóztatására a bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel indítványt tett.

A Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészséggel egyetértve – a jelenlétük biztosítása érdekében ­­– egy hónapra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.