Hirdetések

Országos turnét kezdett Balassagyarmaton a kecskeméti Neumann János Egyetem. A Szent-Györgyi Albert középiskolában az informatikai alapú képzések gyakorlati bemutatójával csábították magukhoz a leendő felsőoktatási hallgatókat.

Hirdetések

Az iskola udvarára telepített mobil laborban raktárszimulációs szoftverrel tervezték és programozták egy fiktív üzem logisztikai teendőit, mikrovezérlőkkel működő autókat elemezték, valamint egy hidrogén hajtású modellautón tanulmányozták a fékezés során előállítható energia hasznosulását is.

A Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán a jelenkor fenntartható közlekedésének informatikájával is foglalkoznak, a tudás gyakorlati hasznosulását mutatták be a mai eseményen.

Halczman Szilviától, az egyetem beiskolázási igazgatójától megtudtuk, szerintük a jó pályaválasztást megelőzi az alapos ismeretgyűjtés, a diákok azt hiszik el, amit közvetlenül hallanak, látnak, kipróbálnak, manapság sokszor nem elég egy kiadvány vagy egy bemutatkozó videó.

Távirányítású modellautót tesztelnek az egyetem mobil laborjában Balassagyarmaton. (fotó: Lotharidesz Gábor/ipolyinfo.com)

Szrenka Anikó, a technikum vezetője elmondta: egy kisebb csoport korábban már járt Kecskeméten, most, hogy házhoz jött az egyetem, mind a 165 informatika szakos diák megismerhette az iskola profilját.

Kovács Lóránt, az egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának dékánja szerint balassagyarmati látogatásuk során kapcsolatba léptek a térség meghatározó kis- és középvállalataival is, hiszen azért tanítják a jövő mérnökeit és gazdászait, hogy olyan helyeken dolgozhassanak, ahol szükség van erre a tudásra. A balassagyarmati Prysmian kábelgyárral, a Delta Tech-kel, a szügyi Parattal, Mahle-val és a Magna Car Top Systems cégeinek képviselőivel folytatott egyeztetések előremutatók, várakozásaik szerint a Balassagyarmatról Kecskemétre járó hallgatók itt, helyben is lehetőséget kaphatnak majd a duális képzés keretében kötelező gyakorlatok elvégzésére.