Hirdetések

A drámaian megnövekedett energiaárak miatt bezárt egy étterem és egy néhány hónapja indult hamburgeres vállalkozás is Balassagyarmaton, de a talpon lévő többi szolgáltató tovább küzd. Van, amikor csak a szlovák vendégek adják a napi forgalmat az egyik helyen.

Hirdetések

Félszeresével megnőtt pizzaárak, másfélszeresébe kerülő egytálételek, átlagosan 20%-kal megemelt italárak, ezek az általunk megkeresett balassagyarmati vendéglátók októberi árai az egy évvel korábbiakhoz képest. Az energiaszámlák növekményén kívül az alapanyagok ugyancsak emelkedő költségével is szembe kell nézniük az éttermeknek és az alkalmazottak is érdeklődnek a magasabb fizetések lehetőségéről.

Szakácsok dolgoznak a Svejk Vendéglő konyhájában. Ki kell főzniük valamit. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Sinágel József, a Svejk Vendéglő tulajdonosa elsőként azt köszönte meg, hogy végre megkérdezik őt is arról, hogy tényleg lakatot tesz-e az étteremre. Azt mondta, nagyon sokan beszélnek a városban a Svejkről, de a bizonytalan helyzet ellenére is kitart, nem zárja be a vendéglőt.

Kétségtelenül drágább lett az életünk, az alapanyagok kétszer-háromszor többe kerülnek nekünk is, amit követni kell. Nem a bezárás a megoldás, küzdünk tovább. Az elmúlt egy évben 30%-kal emeltük meg az étel-italárainkat, ez már tartalmazza az októberi korrekciót is.

– közölte az ipolyinfo.com-mal az étterem tulajdonosa, aki szerint az újév hoz majd újabb változást, mert akkor kell új szerződést aláírnia az energiaszolgáltatóval. Mint mondta: nehezebb lesz 2023, ha nem tudja beírni a költségvetésbe, mekkora gázszámlát várhat, márpedig a helyzet most éppen így áll, ugyanis a szolgáltató a piaci körülményekre hivatkozva nem tud neki árat adni.

A Trattoria Dolce Vita idén kétszer is átírta az ártáblát, összesen 13%-os drágulást terveztek, de október 1-je óta újabb 15%-ot emeltek. Tani Szabolcs tulajdonos elmondása alapján nála az élelmiszerárak gyors és kiszámíthatatlan változása miatt kell többször is belenyúlni az árazásba.

Napi árak vannak az élelmiszeriparban, és hiába korrigáltuk a korábbi étlapunkat, magasabbra nőnek a kiadások. Ezt nem lehet benyelni. A hentesáru és a tejtermék hihetetlenül drágul, és gázszámlát még nem kaptam.

– magyarázza a többszöri áremelés hátterét Tani Szabolcs. Hozzátette: egyelőre szerencséje van azzal, hogy az étterem konyhája 90%-ban árammal működik, a gázfelhasználás mindössze 10% körüli, de számítása szerint így is sokkal többe kerül majd az energia, mint tavaly volt.

Mindkét étteremben érezhetően csökken a forgalom, a Svejk és a Trattoria Dolce Vita egyaránt 10-20%-kal kevesebb vendéget szolgált ki az utóbbi hónapban, azonban arányában nem csökkent ennyire a bevételük, ami azt jelzi, hogy a fizetőképes vendégkör kitart.

Cigánypecsenyét tálalnak a Svejk Vendéglőben. A vendéglátósok szerint a magasabb árhoz magasabb minőség is kell. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Tani Szabolcs elárulta nekünk, hogy szeptember volt az első hónap, amikor a munkatársai fizetése 8-10%-kal kevesebbet ért mint azt megelőzően, többen is érdeklődtek nála kompenzációs lehetőségekről. Mint mondta, megérti őket, hiszen nekik is drágább a bolti bevásárlás.

Az olasz étterem tulajdonosa úgy véli, hogy a minőségi vendéglátás stabilizálhatja a pozíciójukat, ezért abból nem csak nem engednek, hanem kreatív megoldásokkal fejlesztenek is. Azt mondta: a szlovákok körében láthatólag kedvelt a hely, a havi forgalom akár negyedét is ők teszik ki, és olyan hétköznapot is megfigyelt már, amikor csak külföldiek fogyasztottak náluk. Véleménye szerint munkájuk elismerése az is, hogy a partnerként együttműködő Cédrus Hotel vendégei náluk vacsoráznak. A hotel nem tudja kigazdálkodni a magas energiaárakat, ezért felfüggesztette az éttermi vendéglátást, és a Trattoria Dolce Vitát ajánlja szállóvendégeinek. Tani azt mondta: ezáltal nem csak újabb fogyasztóvendégek mennek hozzájuk, hanem tovább nőtt a külföldi, elsősorban angol nyelvű vendégek száma is.

Sinágel József, a Svejk Vendéglő vezetője hasonló megoldást fontolgat, erősítve az étterem hosszú idő óta ismert nevét. Szerinte a kihívásra adható egyik lehetséges válasz a minőségi kínálat erősítése, és a belföldi marketing. Sinágel szerint a markáns Budapest-környéki vendégkör megtartása és szélesítése segítheti őket.

Hirdetések