Hirdetések

Nem kell elfogultnak lenni, elég, ha csak azt az embert tisztelik Madách Imrében, aki volt. Erről szól az a nap, amikor szülőföldjének népe bronzszoborban örökíti meg alakját. Elkészült Magyarország első Madách szobra, 85 éve már.

Kissé megkésve adjuk hírül, hogy évfordulót ünnepelhet az újra létező (?) Nógrád és az emlékekben megőrzött Hont vármegye lakossága, mert 2022. szeptemberében volt 85 éve, hogy az országban elsőként Balassagyarmaton állítottak szobrot Az ember tragédiája írójának.


Akik ma itt megjelentek, azok sem irodalomtörténeti kritikát, sem elfogultságból eredő és túlzásokba érő magasztalást várnak tőlem. Hanem csak azt, hogy nyomatékosan kifejezésre juttassam, ama tiszteletre méltó indokot, ami Nógrád és Hont [?] vármegyék hazafias közönségének elhatározását vezette akkor, amikor kimondotta, hogy nagy fiának, sztregovai és kiskelecsényi Madách Imrének nemes alakját bronzszoborral örökíti meg.

– mondta avató beszédében a filmhíradó tanúsága szerint egy ismeretlen közéleti ember Balassagyarmaton 1937 szeptemberében.

A filmhíradó autója Balassagyarmaton a Madách-szobor előtti téren 1937. szeptemberében. (kép: Magyar Nemzeti Filmarchívum)

Madách, aki a gyarmati vármegyeházán jegyzőként és táblabíróként is dolgozott, a szomszédos Bercsényi utcában tette fel baráti körben elsőként a kérdést, hogy drámai műbe foglalható-e az emberiség története. Műve 1883. szeptember 21-én jelent meg. Erről az évfordulóról is lemaradt az ipolyinfo.com.

Sidló Ferenc, az alkotó a Madách-szobor készítése közben 1938-ban. (fotó: kozterkep.hu)

Na, de legyen itt egy újabb évforduló, amiről nem maradunk le! 1823. január 20-án Alsósztregován született Madách Imre. Hamarosan 200 éve.