Hirdetések

Pusztaberki külterületén fogták el a rendőrök azt az 54 éves török állampolgárságú férfit és 23 éves társát, akik egy német hatósági jelzéssel ellátott gépjármű rakterében 13 fő migránst akartak illegálisan az országon átszállítani.

A Balassagyarmati és Rétsági Rendőrkapitányság egyenruhásai a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Győri Osztály jelzése alapján a 22-es számú főúton, a pusztaberki elágazónál ellenőriztek 2022. október 11-én 9 óra 48 perckor egy német hatósági jelzéssel ellátott gépjárművet. A rendőrök az intézkedés során a gépjármű fülkéjében annak 54 éves vezetőjén kívül egy 23 éves török állampolgárt, míg a zárt, ablak és szellőzőnyílás nélküli, utasszállításra alkalmatlan raktérben további 12 fő török és 1 fő önmagát afgán állampolgárnak valló személyt találtak meg. A raktérben utazó 13 férfi Magyarország területén való tartózkodásuk jogszerűségét nem tudta igazolni.

A rendőri intézkedés megakadályozta azt, hogy az 54 éves és a 23 éves török állampolgárságú két férfi a Magyarország területére jogellenesen érkező külföldieknek segítséget nyújtson a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez.

A rendőrök mindkét férfit elfogták, és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították, a nyomozók csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt őket kihallgatták, őrizetbe vették és előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásuk indítványozására. A hatóság tagjai a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.