Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte egy 35 éves bolgár férfi  letartóztatását, aki hat menekülttel autójában a határ felé tartva szenvedett balesetet Balassagyarmaton. 

Hirdetések

A megalapozott gyanú szerint a bolgár férfi 2022. október 6-án hajnalban egy német honosságú autóval hat, érvényes úti okmánnyal nem rendelkező indiai, illetve pakisztáni állampolgárt szállított a szlovák határ irányába. A rendőrük a férfival többször is intézkedni akartak, aki azonban a rendőri jelzés ellenére nagy sebességgel menekült, végül a Balassagyarmati Rendőrkapitányság épülete előtt egy trafóállomásnak ütközött.

A nyomozás adatai szerint a bolgár férfi Magyarország déli határánál, egy erdős területen vette fel a menekülteket, hármukat az autó utasterébe ültette, míg további három személyt az autó csomagtartójában szállított a határ felé. A csomagtérben órákon át, összezsúfolva, megfelelő szellőzés nélkül, a teljes út alatt mindösszesen fél liter vizet biztosítva szállította a menekülteket, akiknek ezzel testi és lelki gyötrelmet okozott.

A férfi terhére a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette róható, mely öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a – komoly tárgyi súlyú bűncselekményt elkövető, magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkező – bolgár férfi jelenlétének biztosítása céljából tett indítványt a férfi letartóztatására, melyet a nyomozási bíró elrendelt.