Szeged, 2022. augusztus 30. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a határvadászképzésről a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban 2022. augusztus 30-án. MTI/Rosta Tibor
Hirdetések

Magyarország közbiztonságára a legnagyobb veszélyt a szankciók és az Európai Unió (EU) migrációs politikája jelentik – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség szombati,  az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából megtartott budapesti ünnepségén.

Rétvári Bence kijelentette: az Oroszország elleni szankciók veszélyt jelentenek arra a plusz egymillió munkahelyre, amely az elmúlt évtizedben Magyarországon létrejött, az EU migrációs politikája pedig a migránsok beáramlását, az ezzel kapcsolatos bűncselekmények elszaporodását eredményezi. Az EU ugyanis kitart amellett, hogy a migránsok menekültkérelmét az unió határain belül kell megvizsgálni – tette hozzá.
A politikus idézett egy francia intézet által készített nemzetközi felmérést,  amely szerint a magyaroknak csupán 4 százaléka nem érzi biztonságban magát, miközben az Egyesült Államokban ez az arány 31 százalék, Németországban 15 százalék, Franciaországban 34 százalék, Svédországban pedig 60 százalék.
Ezzel kapcsolatban kiemelte: Magyarország a kiváló közbiztonságát a polgárőrök és rendőrök munkáján túl a szigorú büntető jogszabályoknak, továbbá a kormány migrációs politikájának és a plusz egymillió munkahelynek köszönheti. Ahol ugyanis az embereknek van munkájuk, ott alacsonyabb szintű a bűnözés, ám az EU szankciós politikája a munkahelyek megszűnésével fenyeget – magyarázta.
A migrációs nyomás egyre erősödik a déli határon. Miközben 2020-ban 46 ezer határsértővel ellen kellett intézkedni, tavaly 123 ezerrel, az idén pedig már több mint 200 ezerrel szemben. A 2015-ös migrációs csúcs idején 1144 embercsempész ellen indult eljárás, az idén már eddig 1467-el szemben – sorolta.
Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a biztonságnak ára van, és Magyarország már 600 milliárd forintot költött az Európai Unió külső határának a védelmére, és ennek az összegnek a 2 százalékát sem fizette ki az EU. Ez azt jelenti, hogy az EU tartozik Magyarországnak, amely azt szeretné, hogy a határvédelem költségeinek legalább a felét az unió állja – mondta.

Hirdetések