Hirdetések

A Portfolio Budapest Economic Forum konferencián mondott beszédet Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Többek között azt mondta: „Mindenkinek vannak tervei, amíg pofán nem vágják.” Aztán hasonló stílusban folytatta előadását.

Hirdetések

Hernádi szerint a MOL-nál az élet szinte minden lehetséges forgatókönyvére fel vannak készülve a szakemberek az energiabiztonság témájában, de bármennyire is próbáltak jól helytállni, más történt 2022-ben. Úgy véli, hogy kétpólusú világrend alakul ki, amelyben az Amerikai Egyesült Államok és Kína Oroszországgal kiegészülve vetélkedik, harcmezejük pedig Európa. Ezt sejteti az is, hogy egyedül Európának van mértéktelennek látszó gondja a kialakult háború helyzet miatt.

A vezérigazgató szerint nehéz lesz megszabadulni az orosz gázfüggőségtől, mert az alternatív megoldások újabb függőségeket fognak kialakítani. Mint mondta: már a jövő télen nagy bizonytalanság lehet, ugyanis nem látható, hogyan szerzik be majd a Magyarországon szükséges energiát, ha Oroszországot kiiktatja az Európai Unió.

A helyzet drámai leírásához nem volt szerény úgy fogalmazni Hernádi Zsolt:

Nem kell nevetgélni azon, hogy más országok spórolnak, hogy az emberek hideg vízben zuhanyoznak – ez ma a valóság. A takarékosság nem bűn, a pazarlás a bűn.

Hozzátette: a megújuló energia használatát támogatni kell, minél gyorsabban és minél több ráfordítással.