Hirdetések

Beérett az évek óta tartó próbálkozás: sikerült a pályázat, a pénz is elég volt, fel is épült, így nagy volt az öröm Bercelen, hogy végre újra piacra járhatnak a helyiek. A Vidékfejlesztési Program 68 millió forintot biztosított a kivitelezésre, aminek terveit is helyi szakember készítette, így igazán magukénak érezhetik az új helyet, amit az árusok szívesen be is laktak az ünnepélyes megnyitón.

Fél napos programkavalkáddal készültek a szervezők Bercelen az új piac megnyitóján, amit annak sem nehéz megtalálni, aki nem ismerős a településen. A község központjában egy ideje látványosan vonzza a szemet az új inkubátorház, ennek szomszédságában épült fel a piac, ami kissé elüt a megszokottól. Az Ostoróczky Nóra által tervezett piacnál nem egy teret és néhány fabódét képzeljünk el, hanem egy ereszkedő tetejű, egybefüggő épületet, ami a hagyományos tornácos portákat idézi. Ebben kap helyet egy igen széles és hosszú, egybefüggő asztal, amit még kicsit szokniuk kellett az árusoknak: a méretei miatt inkább a keleti piacokhoz lesznek hasonlóak ezek az vásár napok, hiszen az asztalon nem tudnak átnyúlni, hogy kiszolgálják a vevőket, így a portékák előtt kell majd állni. A kezdeti bizonytalanság után aztán egymásra találtak a termelők és a vevők: befőttek, savanyúságok, zöldségek, hústermékek, vajak, sajtok, pálinkák kerültek az asztalra, természetesen kóstolási lehetőséggel.

A megnyitón Nobilis Márton képviselte az Agrárminisztériumot. Az élelmiszeriparért és kereskedelem-politikáért felelős államtitkár az ipolyinfo.com-nak azt nyilatkozta: eddig is stratégiai fontosságú volt az élelmiszeripar, a covid, a válság és a háború miatt azonban most a fontossági sorrendben a minőség elé került a ellátásbiztonság, Európa és világszerte ez az egyik legfontosabb kérdés. A hazai ellátás ugyanakkor biztonságban van, és erre még többet fordítanak: a következő ciklusban 750 milliárd forint fognak elkölteni a magyar élelmiszer iparra, ennek pedig fontos szereplői a helyi piacok.

Ezt Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád megyei referense is megerősítette: a Vidékfejlesztési Programban 20 település pályázott helyi piac létesítésére, a berceli volt a tizedik, ami elkészült. A referenstől megtudtuk: ezek a piacok részei annak a jól összeállított, tudatos folyamatnak, ami az őstermelők, kisüzemek támogatásával és különféle agrárfejlesztések megjelenésével évek óta zajlik, hiszen amíg a háttérben ezek nem tudnak megvalósulni, addig nincs mit kihozni a piacra.

És hogy hogyan tetszik ez az árusoknak? Megkérdeztük a Nógrádról, Nőtincsről, Érsekvadkertről érkezőket, akik örömmel fogadták, hogy bővült azoknak a piacoknak a listája, ahol van lehetőség nem csak a portékákat bemutatni, hanem azt a munkát, gazdaságot, családot, amely a termék mögött áll.

A berceli piac tehát megnyílt, a kérdés az, mennyire lesz ezentúl heti program az, hogy a helyiek ide érkezve egyrészt találnak is valakit, másrészt, hogy őket választják majd a multik helyett. Mindenesetre program lesz bőven, pár hét múlva már itt rendezik meg a nagy falusi disznótort, akkor is érdemes lesz kilátogatni.