Hirdetések

„Közölje a jobboldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (…), és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román.” – ezt mondta egy kolozsvári román politikus, amelyből bírósági per lett. A bíró szerint a ló egy olyan állat, amelyhez csak pozitív méltatásokat társít a köztudat.

Gheorghe Funar korábbi kolozsvári polgármester, államfőjelölt egy tévéműsorban mondta az idézett szavakat 2014-ben, amellyel a műsorvezetőnek jelezte, hogy ne tűrje a magyar beszédet, hiszen mégis csak egy román tévében ülnek.

Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem.

– tette hozzá éles megjegyzéséhez még ezt is Funar.

A Romániai Magyar Demokratikus Szövetség szerint megfélemlítő légkört teremtett a román politikus, ezért feljelentették őt. A per máig húzódott, a 2020-as ítélet ma vált jogerőssé, amely kimondja, hogy Funar nem vétett semmit, hiszen a ló egy olyan állat, amelyhez csak pozitív méltatásokat társít a köztudat.