Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte egy 30 éves iraki férfi letartóztatását, aki 39 szír állampolgárt kísérelt meg átjuttatni a határon.

A megalapozott gyanú szerint az iraki férfi 2022. október 13-án, egy német honosságú, áruszállításra alkalmas jármű utasterében egy, míg a csomagtérben 38, érvényes útiokmánnyal nem rendelkező szír állampolgárt szállított a szlovák határ irányába. A teljesen zárt csomagtérben a 38 utas összezsúfolódva, megfelelő szellőzés és ülőhely nélkül utaztak megállás nélkül, az ország déli határától tartó több órás út során. Hiába jelezték, hogy a csomagtérben többen rosszul lettek, a gyanúsítottat ez hidegen hagyta, így utasainak testi-lelki gyötrelmet okozott. A férfit végül Balassagyarmaton egy rendőri ellenőrzés buktatta le.

A férfi terhére a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette róható, mely öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a – komoly tárgyi súlyú bűncselekményt elkövető, magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkező – iraki férfi jelenlétének biztosítása céljából tett indítványt a férfi letartóztatására, melyet a nyomozási bíró el is rendelt.