Hirdetések

Váratlan akadály elé került Balassagyarmat önkormányzata, mert kiderült egy olyan közelgő dátum, ami jelentősen befolyásol egy egyébként nagyszerűnek tűnő rezsicsökkentő tervet. A kórházban működő biomassza erőmű kapacitása egészének kihasználásával jelentősen olcsóbban kaphatna hőenergiát a városi szociális otthon. És most jön a de!

Beérett a 15 éve kitalált, biomassza táplálású kórházi fűtőrendszer valódi előnye. Az energiaválság idején egekbe szökött gázár mellett jól jön a sokkal olcsóbb, faapírtékkal és más növényi hulladékkal működő erőmű által leadott hő. Ezt felismerve a balassagyarmati önkormányzat úgy döntött, együttműködést kezdeményez a rendszert üzemeltető Biohő KFT-vel a többletkapacitások használatára.

A mindkét félben meglévő nyitottságot hivatalos levelezések követték, a kórházat fenntartó Országos Kórházi Főigazgatósággal is elkezdődött az egyeztetés arról, hogy a szomszédos Szent Erzsébet Idősek Otthonát is olcsó hővel látnák el, a csatlakozás az intézmény tulajdonosának, vagyis a balassagyarmati városi önkormányzatnak is előnyös lenne.

Csach Gábor polgármester az önkormányzati képviselő-testület mai ülésén váratlan akadályról tett bejelentést:

Ami probléma, hogy jövőre lejár a Biohő KFT. működtetési szerződése, és addig, amíg nem tudja, hogy ő működteti-e a jövőben is a kórházi rendszert, addig nincs érdemi előrelépés.

Vagyis mint világosság vált, a Biohő KFT. csak használja az általa épített erőművet, a rendszer tulajdonosa a magyar állam. A cég és az állam közötti üzemeltetés 15 évre szóló szerződése éppen 2023 májusában jár le, és ez az a dátum, amely miatt akár meg is akadhat az idénre tervezett gyors átállás lehetősége. Ugyanis a Biohő KFT-nek nem érdeke olyan befektetés kezdeményezése most, amely mintegy fél év után már nem is az ő kezelésében lesz.

A polgármester nem is fűz sok reményt ahhoz, hogy az előzetes várakozás szerinti gyors átállás megvalósul, az ülésen már arról beszélt, hogy ismerve az állami apparátus tempóját, minden bizonnyal csak a következő fűtési idényben tudják csökkenteni az idősek otthona energiadíját.

Csach Gábor elmondta: november közepén a Miniszterelnökségen tárgyal majd a Balassagyarmattal kapcsolatos energetikai fejlesztésről. Hogy kormányzati forrás lesz-e rá, vagy a város maga állja az átállás költségét, illetve, hogy a Biohő KFT. lesz-e a későbbi üzemeltető is, reménye szerint az egyeztetések során fokozatosan válik majd világossá.

A Demokratikus Koalíció városi elnöke, Szedlák Sándor arra hívta fel a polgármester figyelmét, hogy minden törekvése hiábavaló, úgy is azt tesz az állam, amit ő akar. Mint mondta:

Ne várjon semmit polgármester úr! Ott meg fogják hallgatni, aztán haza fogják küldeni és majd a kormány dönt. Én csak jó szándékkal szóltam előre.

Egyébként a kórházi biomassza fűtőmű és a Szent Erzsébet Idősek Otthona egymás szomszédjai, a két hely hővezetékkel összekötése a polgármester szerint 64-68 millió forint, amit meg is finanszírozna az önkormányzat, amennyiben kiderül, hogy mennyit tud spórolni az üzemeltetési költségen.