Hirdetések

Valószínűleg eltévedt cirkálórakéták csapódhattak be kedd este Lengyelországban, Oroszországnak semmilyen érdeke nem fűződik egy ilyen támadáshoz – mondta el az M1 aktuális csatorna műsorában Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az erről szóló lengyel sajtóhírre reagálva.

Hirdetések

Hozzátette: korai még találgatásokba bocsátkozni, több információra lenne szükség, de valószínűleg a két eltévedt rakétát valamilyen ukrán célpontra lőhették ki.
A szakértő rámutatott arra, hogy az oroszok soha nem látott mértékben támadták ma az ukrán infrastruktúrát, nagy mennyiségű rakétát lőttek ki. Mint mondta, így nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik cirkálórakéta „eltévedjen”.
A szakértő szerint az oroszok akár a G20-csúcs vagy a herszoni vereség miatt vették elő stratégiai készleteiket, hogy az orosz céloknak megfelelő fegyverszünetet érjenek el és térdre kényszerítsék az ukránokat. Megjegyezte: ez a készlet nem fog sokáig kitartani.
Mint mondta, az eset miatt „mindenki aggódik”, nem véletlenül hívta össze a miniszterelnök a Védelmi Tanácsot.
Gyarmati István szerint a lengyelek minden bizonnyal kérni fogják a NATO összehívását, a szervezet válasza pedig valószínűleg „kemény figyelmeztetés lesz”, hogy a szövetség ott áll Lengyelország mögött.

Hirdetések