Hirdetések

Javasolt a lassúbb haladás és a nagyobb követési távolság tartása! Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának tanácsait!

Hirdetések

Az őszi közlekedési viszonyok beköszönte számos veszélyhelyzetet rejt magában. A sűrű köd, az eső, a csúszós utak, és a rossz látási viszonyok nehezítik a közlekedést a következő hónapokban. Az őszies közlekedési körülmények váratlan helyzet elé állíthatják a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatnak, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő közlekedési magatartást igényelnek.

A hideg őszi reggelek gyakori velejárója a köd, amely jelentősen korlátozhatja a látótávolságot. A köd legtöbb esetben az alacsonyabban fekvő helyeken, dombok környékén fordul elő. A levegő kevésbé átlátható ilyenkor a magas páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolabbinak látszanak, ezért a közlekedő gépjárművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alábecsülik. A sofőrök gyakran nem vesznek tudomást róla, és úgy vezetnek, mint normális időjárási körülmények között. Ha ködben vezetnek, lassítsanak és hagyjanak nagyobb követési távolságot az előttük haladó mögött, ha kell, bármikor biztonságosan meg tudjanak állni. Ilyen útszakaszokon lehetőleg tartózkodjanak az előzéstől!

Köd esetén használjanak ködfényszórót! Ha a gépjárművük ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata ködben kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan falat képez. Nagyon fontos, hogy a gépkocsi ködfényszóróját csak addig használják, amíg olyan útszakaszon haladnak, ahol annak használata indokolt, ezért a ködös területről kiérve azt kapcsolják le! A gépjárművek megfelelő láthatósága érdekében nagyon lényeges, hogy a világító berendezések kifogástalan műszaki állapotúak és tiszták legyenek!

Közlekedésük során számoljanak az úton közlekedő gyalogosokkal, kerékpárosokkal, akiknek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik! Ne feledjék a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény viselése, amely használata életet menthet!

Ha bármilyen ok miatt járművükkel meg kell állniuk és abból ki kell szállniuk, lakott területen kívül minden esetben vegyék fel a láthatósági mellényt, amely az észlelhetőségüket, és ezáltal a biztonságukat sokszorosára növelheti!

Ne feledjék, a balesetek elkerüléséért a közlekedők tehetnek a legtöbbet! Az őszi hónapokban nő azon órák száma, amely során korlátozott látási körülmények között és sötétben közlekedünk, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a látni-látszani elvre.