Budapest, 2017. március 23. Töltõpisztolyok a Mol töltõállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án. MTI Fotó: Marjai János
Hirdetések

Huszonnégy órán belül kétszer korlátozta a kiadható üzemanyagok mennyiségét a balassagyarmati Xhénia Petrol. A töltőállomás tulajdonosa az ipolyinfo.com-nak azt mondta: napokon belül országszerte hiány várható benzinből és gázolajból egyaránt.

Hirdetések

Csütörtökön reggel még korlátozás nélkül volt vásárolható hatósági áras benzin és gázolaj a balassagyarmati Xhénia Petrolnál, majd napközben 20 literre korlátozták az egyszerre kiadható mennyiséget. Nem sokkal később újabb módosítást jelentettek be, és már csak 10 litert lehetett venni.

Tóth András az ipolyinfo.com kérdésére közölte:

A beszállító MOL-lal kötött szerződésünk szerinti havi üzemanyag mennyiség hamarosan elfogy, ezért kényszerültünk korlátozásra. Ha hirtelen tovább növekszik a forgalom a töltőállomásunkon, akkor valószínűleg legkésőbb hétfőn már csak 1 litert fogunk adni mindenkinek.

A furcsának és értelmetlennek tűnő döntés nem a vállalkozói koncepcióval, hanem a hatósági áras üzemanyagok bevezetéséhez fűződő jogszabállyal magyarázható Tóth András szerint. Úgy véli, alig van választási lehetősége, akkor is nyitva kell tartani a töltőállomást, ha már szinte nincs mit adni.

amióta létezik a hatósági áras üzemanyag, azóta érvényes az a kormányrendelet is, amiben le van írva, hogy folyamatosan forgalmaznom kell ilyen benzint és gázolajat, függetlenül attól, hogy én kapok-e a beszállítótól. Magyarul, gondoskodnom kell arról, hogy soha ne fogyjon el az üzemanyag, mert ha két napnál hosszabb időre felfüggesztem ezek árusítását, akkor át kellene adnom a töltőállomást üzemeltetésre valaki másnak. Ez a szabály.

A Xhénia Petrol tájékoztatása szerint a hatósági áras üzemanyagok bevezetése óta náluk átlagosan 20%-kal nőtt meg a forgalom, és mint Tóth András elmondta, olyan hétvégi napokat is regisztráltak már, amikor a szokásos mennyiség kétszeresét adták el.

Egyelőre nincs magyarázat arra, hogy miért nőtt meg a forgalom, hiszen a Kormány már korábban döntött arról is, hogy csak magyarországi magánszemélyek tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot, vagyis a korábban – különösen a határ menti térségekben – tapasztalt üzemanyag turizmus teljesen megszűnt.

Hirdetések