Hirdetések

A Nemzetközi Valutalap (IMF) elismeri a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás eredményeit, a kormány takarékossági intézkedéseinek köszönhetően jövőre ismét javulhatnak az egyensúlyi mutatók – áll a szervezet alapokmányának IV. cikkelye szerinti gazdasági konzultációt lezáró nyilatkozatában a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint.

Hirdetések

A tárca közölte: az IMF legutóbbi előrejelzésében a térség egyik legnagyobb gazdasági növekedését várja idén Magyarországon, a szervezet 5 százalék körüli GDP-növekedést valószínűsít 2022-ben, 2023 év végére pedig egyszámjegyűre csökkenhet az infláció.
Jövőre 3,5 százalékra javulhat a költségvetési hiány, így az adósság csökkenő pályán maradhat a növekvő költségek ellenére is – rögzíti a dokumentum, elismerve a kormány deficitcéljának hitelességét. Külön kiemeli a kormány sikeres erőfeszítéseit a takarékos költségvetési gazdálkodás terén. Az IMF felsorolja Magyarországnak a gázellátás biztosítására vonatkozó eredményes intézkedéseit is, hozzátéve, hogy az orosz gáztól való függőségünk nehezen csökkenthető, időigényes folyamat – ismertette a PM.
A Valutaalap előrejelzése szerint Magyarország lehet az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság a térségben, 5 százalék körüli gazdasági bővülésünkkel tehát a szervezet a háborús válság ellenére is jelentős növekedést vár a magyar gazdaságban – fogalmazott a tárca.
Az IMF elismerte továbbá a költségvetési és a monetáris politika összehangolt fellépését az infláció elleni küzdelemben, és kiemelte ezen együttműködés fenntartásának jelentőségét. Várakozásai szerint 2023 év végére az infláció már egyszámjegyűre csökkenhet.
A közlemény szerint az IMF szakértőinek magyarországi látogatása része annak a szokásos, évente tartott gazdaságpolitikai konzultációnak, amelyet minden IMF-tagállamban rendszeresen megszerveznek. A washingtoni székhelyű szervezet szakértői többek között a Magyar Nemzeti Bankkal, a Pénzügyminisztériummal és egyéb tárcákkal, a magánszektor – így a kereskedelmi bankok, illetve iparági érdekképviseletek és szövetségek – képviselőivel is egyeztettek.