Hirdetések

Európa-szerte gyógyszerhiány van egyes termékekből az ellátási láncban keletkezett nehézségek miatt – közölte a Hír TV hírműsora. Itthon nem kell hiánytól tartani, azonban érezhető gyógyszerturizmus indult Szlovákiából Magyarországra – mondta egy balassagyarmati gyógyszerész.

Jelentős szlovákiai gyógyszerturizmus figyelhető meg Balassagyarmaton, ezt tapasztalták a belváros egyik patikájában már ősz óta. Szlovákiában vérnyomáscsökkentőből és egyes antibiotikumokból van hiány, mondta dr. Ádám György.

Októberben kezdődött ez a folyamat, Szlovákiában akkor kezdett el kimerülni a gyógyszerkészlet lassan, de biztosan. Fokozatosan jelentek meg a szlovák betegek Balassagyarmaton is. Annyira nem megterhelő, eloszlik a forgalom. Magyarországon is fellépett némi gyógyszer-, antibiotikum hiány, de múlt héten rendeződött. Minden szükséges gyógyszer kapható.

– közölte a gyógyszerész.

A koronavírus járványt követően több lett a beteg, a gyártók nem tudják kiszolgálni az igényeket, ami elsősorban a korlátozottan elérhető hatóanyagok és a csomagolóanyagok hiánya miatt lehetséges. A kialakult háborús helyzet súlyosbította a helyzetet, a növekvő rezsiárak az energiaigényes folyamatokban okoznak problémát – közölte a Hír TV.

Azonban Magyarországon továbbra sem kell tartani gyógyszerhiánytól, ezt már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója mondta. Szentiványi Mátyás kijelentette: olyan hiány mindig van, amit kezelni tud Magyarország, erre az OGYÉI akár importtal is képes.

Európa-szerte elsősorban Franciaországban, Németországban és Olaszországban van probléma, mert egyes antibiotikum összetevők jelenleg nem érhetők el.