Hirdetések

A tavak jege nem alkalmas arra, hogy biztonságosan rá lehessen lépni – közölte az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület. A civil mentők a Balassagyarmat-nyírjesi tónál mutatták be, hogy az életével játszik, aki most korcsolyázni akar rajta.

Beöltözött búvárok léptek szerdán kora délelőtt a nyírjesi fürdőtó jegére, akik lába alatt néhány lépés megtétele után beszakadt a 1-2 centiméter vékony jég. A búvárok azonnal elmerültek a tóban, de felkészültségük elég volt ahhoz, hogy ne történhessen baj. Bemutatójukkal idén is azt szemléltették, hogy életveszélyes az enyhe téli időjárás idején a jégre menni.

Renner Péter kommunikációs munkatárs az ipolyinfo.com-nak azt mondta: közeledik a Karácsony, és elkezdődik az iskolai tanítási szünet is, amikor sokan szeretnének szórakozni és sportolni.

A nyírjesi tó jege alkalmatlan arra, hogy biztonságosan rá lehessen lépni, ezért senki ne menjen rá, mert azonnal beszakad!

– szólított fel a mentőegyesület munkatársa.

Karácsony közeledtével a tó előtt is tisztelegnek az Ipoly-völgyi Különleges Mentők azzal, hogy feldíszítenek egy fenyőfát, amit a búvárok a víz alá húznak le. Renner Péter azt is elárulta, hogy a gömbdíszek a víz alatt nem húzzák le az ágakat, sőt, valójában a víz felszíne felé szeretnék húzni. Az akció előtt arra gondoltak, hogy több porral oltó készüléket is az ágakra akasztanak, de végül arra jutottak, hogy a búvároknak bőven van annyi erejük, amivel képesek lesznek a felszín alatt tartani a Karácsonyfát. Próbálkozásuk eredményéről videót is készítettek nekünk.

Renner Péter hozzátette: jó hangulatú évzárásuk ellenére sok munkájuk volt idén. A már tavasszal is szélsőségesen aszályos időszakban számos tűzesetnél segítettek. A Balassagyarmat melletti Kincsempusztán másfél napig dolgoztak egy erdőtűz utómunkálatainak azért, hogy a száraz aljnövényzet ne lobbanjon lángra újra.

A mentőszervezet idén két adó-vevő rádiót is kapott támogatásként, amikkel olyan helyen is kapcsolatban tudnak maradni egymással a mentésekben résztvevők, ahol mobil telefonok már nem érhetők el. A 450 Megahertzes rádiósávon működő eszközök kedvező tulajdonsága, hogy nagyobb és biztosabb vételi lefedettséget biztosítanak, távolabbi mobil telefontornyok adóberendezéseivel könnyebben tudnak kapcsolatba lépni. A civil csapat 1 millió forintot is járműveik fenntartására, amit a 3 terepjáró, a quad és az utánfutók műszaki vizsgáztatására, valamint biztosítások megkötésére fordítottak.