Hirdetések

Sztrájkot kezdtek szerdán az angliai és a walesi mentőszolgálatok alkalmazottai, miután a kormány nem teljesítette bérköveteléseiket.

Hirdetések

A sztrájk egyes térségekben már éjfélkor elkezdődött, de országosan kedd délre teljesedett ki, amikor a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szinte összes angliai és walesi ellátási körzetében beszüntették a munkát a mentők, helyszínektől függően 24, illetve 12 órára.
Észak-Írországban már a múlt héten sztrájkoltak a mentők, Skóciában pedig éppen szerdán utasították el a helyi szakszervezetek a skót kormány béremelési javaslatát, de sztrájkról egyelőre nem döntöttek.
Az Angliára és Walesre kiterjedő szerdai mentősztrájk előzményeként a brit kormány átlagosan 4,75 százalékos béremelést hagyott jóvá az NHS munkavállalóinak, köztük a mentőknek, a szakszervezetek azonban az inflációnál nagyobb mértékű emelést követelnek.
A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint a tizenkét havi összevetésben számolt fogyasztói infláció novemberben 10,7 százalék volt, de egy hónappal korábban 11,1 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában.
Az októberi infláció több mint négy évtizedes rekord volt.
A mentőszakszervezetek a jelenlegi tizenkét havi inflációt négy százalékponttal meghaladó béremelést szeretnének elérni, de a kormány erre jelenleg nem mutat hajlandóságot, arra hivatkozva, hogy ekkora kiadási többletet nem bírna el az egészségügyi költségvetés.
A szerdai sztrájkra kidolgozott szabályok alapján a mentők közvetlen életveszély esetén a munkabeszüntetés alatt is kivonulnak, de a kormány felhívta a kevésbé sürgős ellátást igénylők figyelmét arra, hogy számunkra a sztrájk idején nem garantált a mentőszolgáltatás.
Az egészségügyi minisztérium kérte a lakosságot, hogy a szerdai sztrájknapon lehetőleg tartózkodjon a fokozott sérülési veszéllyel járó tevékenységektől, például az intenzív sportolástól, és autóba is csak azok üljenek, akiknek ez feltétlenül szükséges.

Hirdetések