Hirdetések

A Pásztói Járási Ügyészség indítványa alapján a nyomozási bíró három ukrán és egy szerb embercsempész letartóztatását rendelte el.

2022. december 18-án, délután, a rendőrök Mátraverebélynél ellenőriztek egy Szlovákia felé közlekedő személygépkocsit, melyben két személy ült. Néhány perccel később, a tari elágazónál egy másik autót is igazoltattak a járőrök, amelyben elől két ukrán állampolgár tartózkodott, a jármű utasterében pedig két török felnőtt és hat gyermekük ült, akik érvényes, külföldre szóló útiokmánnyal nem rendelkeztek, Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A két gépjármű néhány perc különbséggel közlekedett ugyanazon az útvonalon, közvetlen telefonos kapcsolatban voltak az út során, a Mátraverebélyben megállított gépkocsi a másik autó un. előfutója volt, az ebben utazók feladata az embercsempész gépkocsi útjának előzetes felderítése, az esetleges rendőri jelenlétre figyelmeztetése lett volna.

Mivel mind a négy gyanúsított az államhatár illegális átlépéséhez kívánt segítséget nyújtani a másik nyolc személynek, ellenük embercsempészés bűntette miatt indult eljárás, amelyben az ügyészi indítvány alapján – a szökésük, illetve a bizonyítás megnehezítésének avagy meghiúsításának veszélye miatt – a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája a három ukrán és a szerb elkövető letartóztatását is elrendelte.