Hirdetések

A szálló por miatt a Sajó völgyében már Miskolcon, továbbá a Dunakanyarban, Vácon is veszélyes a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

Hirdetések

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.
Az NNK adatai szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon, valamint a Pest megyei Vácon veszélyes a levegő minősége.
Nyolc településen – Veszprémben, Várpalotán, Százhalombattán, Esztergomban, Budapesten, Kecskeméten, Salgótarjánban és Nyíregyházán – egészségtelen a levegőminőség.
Tizenkét településen – Szombathelyen, Győrben, Ajkán, Székesfehérváron, Pécsen, Dunaújvárosban, Tatabányán, Dorogon, Tökölön, Szolnokon, Oszlárban és Hernádszurdokban – kifogásolt a levegőminőség, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén a levegőminőség az ország nagyobb részén kedvezően alakul, azonban a tartósan borult, párás északkeleti tájakon továbbra is az egészségügyi határérték felett alakulhat a PM10 koncentrációjának napi átlaga. Javulás csak szerdán várható, amikor egy hidegfront érkezése nyomán északkeleten is csökkenhet a légszennyező anyagok koncentrációja.

Hirdetések