Hirdetések

Új utca született Balassagyarmaton, a város északi részén. A közút elnevezésének témakörével minden önkormányzati képviselő egyetértett, amellyel a település Magyarország jövőjét is meghatározó 1919-es tettének is emléket állít.

Bátrak voltak 1919 januárjában azok a gyarmatiak, akik mertek saját erejükkel szembeszállni az országot megtámadó ellenséggel. A várost elfoglaló csehszlovák katonákat sikeresen tolták ki az ország határain kívülre, ezért maradhatott magyar város Balassagyarmat.

Az Országgyűlés törvénybe iktatva is hivatalossá tette: Balassagyarmat a Legbátrabb Város.

Ennek állít emléket a városi önkormányzat decemberi döntésével: az Ipolypart utcáról a Honvédelmi Sportközponthoz vezető új közút elnevezése immár hivatalosan Bátorság utca.

Hajnal Sándor: a ‘bátorak’ jobb szó. (fotó: fb.com)

Azonban a baloldali ellenzék egyik tagja szerint helyesebb lett volna egy hasonló, de mégis más nevet választani. Hajnal Sándor érvelése szerint

Mivel már bevonult a magyar szótárba a ‘bátorak’ szó, ezért én javaslom inkább a ‘Bátorak utca’ elnevezést.

Azonban a baloldaliak többi tagja nem értett egyet képviselőtársuk akaratával, Hajnal Sándor javaslatát csak ő maga szavazta meg, a városatyák többségi döntésével a Bátorság nevet kapta az új közút.