Hirdetések

Az önkormányzat és a kormány minden erőfeszítése ellenére nem csökkenni fog, hanem növekszik majd Bátonyterenyén a szegregátumok mérete – mondta a városi önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén Várszegi István önkormányzati képviselő. Vélekedése szerint meg kell erősíteni a szociális szolgáltatásokat, azonban a városlakók együttműködése nélkül semmilyen célt nem tudnak majd elérni.

A helyi esélyegyenlőségi program kapcsán szólalt fel a város egyik önkormányzati képviselője Várszegi István, aki óvatosan fogalmazott Bátonyterenye társadalmi összetételének romló kilátásáról. Álláspontja szerint a helyi esélyegyenlőségi program 96 oldalas dokumentumában jól látható az irány, amely

Minden erőfeszítésünk ellenére (…) és a kormány, vagy bármi más állami vezetés ellenére is látszik, hogy a szegrációs területek nem hogy csökkennek, hanem gyakorlatilag a következő időszakban szerintem még nőni is fognak. (…) A mi városunknak az összetétele az gyakorlatilag nem könnyű.

Várszegi szerint ezért kell többek között a családsegítő szolgálatot, valamint minden szükséges szociális ellátást megerősíteni Bátonyterenyén. Hozzátette: a most tárgyalt program részletes és jó minőségű dokumentum, amelyre biztosan lehet alapozni, és megfelelő terveket tartalmaz a helyzet kezelésére.

A városatya azt is elmondta: a tervek megvalósításához partnerekre van szükség, vagyis az érintett hátrányos helyzetű városlakók akarata is kell a jobb életminőség eléréséhez. Azonban Várszegi azt is kimondta:

Aki kukával beveri a buszmegálló oldalát, annak lehet akármilyen szegregációs tervet készíteni, az nem fog ebben a dologban partner lenni, hogy kikerüljön ebből a helyzetből.

Nagy-Majdon József polgármester szerint Bátonyterenye mégsem hasonlítható olyan európai városokhoz, ahol például egy focimeccs után szétverik a várost, mint mondta: nem kell az ördögöt a falra festeni. A polgármester megemlítette, hogy a közelmúltban találkozott a városi óvodapedagógusokkal is, akiknek elmondta, hogy a mainál több és nagyobb segítség kell a hátrányos helyzetű gyerekek számára, a jelenlegi 1-2 órás fejlesztő foglalkozással nem fogják tudni hozzásegíteni őket, hogy felnőttként majd érvényesülhessenek az életben.