Hirdetések

A berlini ügyészség felfüggesztené Christian Lindner német szövetségi pénzügyminiszter parlamenti képviselői mentelmi jogát, és jogtalan előny szerzésének gyanújával nyomozás indulhat ellene ingatlanvásárlásával kapcsolatban – írja az index.hu

Hirdetések

A berlini ügyészség korrupciós esetekkel foglalkozó részlegénél hangsúlyozták, hogy a mentelmi jog felfüggesztése rutinszerű lépés lenne, csak a hivatalos vizsgálat elindításához lenne szükséges, és nem jelentené azt, hogy megállapítják az úgynevezett kezdeti gyanú fennállását. Hozzátették, hogy rövidesen eldöntik, kérik-e a mentelmi jog felfüggesztését – közölte az index.hu az MTI-re hivatkozva.

A hatóság a Der Spiegel című hírmagazin egy októberi jelentésével kapcsolatban érdeklődött Christian Lindner ingatlanvásárlása iránt. A szövetségi kormányt alkotó koalíció legkisebb tagja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője a berlini Steglitz-Zehlendorf kerület Nikolasse nevű előkelő negyedében vásárolt családi házat egy karlsruhei központú magánbank hitele révén.

Pénzügyminiszterként, 2022 májusában köszöntőt írt a bank alapításának századik évfordulója alkalmából. A szövegben nem tért ki arra, hogy az ügyfelek közé tartozik. Bő egy hónappal később újabb hitelt vett fel a banktól, melynek javára 450 ezer euró értékű jelzálogot jegyeztetett be az ingatlanra. A beszámolók szerint a miniszter abban az esetben sérthetett törvényt, ha a második hitel összefügg a jubileumi köszöntővel.

A politikus ellen jogtalan előny szerzésének, a bankkal szemben jogtalan előny biztosításának gyanújával indulhat nyomozás.