Hirdetések

Eddig szokatlan időpontban, januárban árad az Ipoly és újra problémát okoz azon a helyen, ahol korábban árvízzel veszélyeztetett területre építkeztek a lakók. Kilépett a medréből a folyó a középső szakaszon is, ott is védekezési készültséget rendeltek el. Összefoglaló a 2022. évi első árvízről az Ipoly mellől.

Hirdetések

Újra és újra elönti az árvízzel veszélyeztetett, mélyen fekvő ipolytarnóci Rákóczi utcát az Ipoly áradása. A helyiek minden kártérítésre vonatkozó próbálkozása kudarcos, egy részük szerint azért, mert a házaik szabálytalanul épültek fel olyan helyre, ahová mindig kiönt a folyó. Egy másik lakó szerint pedig hiába jutottak el korábban addig, hogy az állam hajlandó lett volna pénzügyi segítséget adni nekik az elköltözésre, de addig, amíg meglévő rezsitartozásaikat nem fizetik ki, nem kaphatnak pénzt sem lakásvásárlásra.

Hozzászoktak a Rákóczi úton lakók az áradáshoz. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Gál István polgármester a Hír TV-nek azt mondta: mindig minden tőlük telhető segítséget megadnak az ott élőknek, de a legtöbb, amit ilyenkor tehetnek az, ha szállás biztosítanak az áradás idejére.

Január 19-án négy házat is körbevett a víz, három család rokonaikhoz költözött, míg egy hat fős családot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ipolytarnóci Jelenlét Házában szállásoltak el.

A helyzet az érintettek szemszögéből egyáltalán nem drámai, mint azt az ipolyinfo.com-nak maguk mondták el: közönyösen beletörődve nézik a történéseket. A szeretetszolgálat által kimenekített család egyik tagja azt is elmondta nekünk: alig 30 négyzetméteren élnek együtt, de nem az árvíz a legnagyobb gondjuk, hanem a napi megélhetés. Többségük segélyekből vagy alkalmi munkából él, élelemre is alig van pénzük.