Csaknem a tavalyi teljes csapadékmennyiség esett le december és január eddig eltelt időszaka között Balassagyarmat környékén. A rendkívül aszályos hónapokat követően nagyon jól jött a sok víz, azonban mostantól kezdődően már inkább károk okozásra lesz képes a mezőgazdaságban – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra vármegyei elnöke.

Hirdetések

Csáky Balázs a Megafon rádióban beszélt arról, hogy telítetté váltak a Balassagyarmat környéki termőföldek vízzel. Kiemelte: a városban tavaly decemberben 83 milliméter csapadékot mértek, január eddig eltelt időszakában már 100 milliméter hullott. A kamara elnöke hangsúlyozta: az e két hónap alatt leesett csapadékmennyiség a tavalyi teljes vízmennyiséget megközelítő.

Csáky Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád vármegyei elnöke. (fotó: NAK)

Csáky hozzátette: mostantól kezdődően a mezőgazdaság számára már csak problémát jelent az újabb csapadék, mert az rombolja a talaj szerkezetét. Úgy fogalmazott:

Ez a mezőgazdaság számára már kezd nem igazán hasznos lenni. A talajok telítődtek, és a további intenzív csapadék a talajszerkezetet rombolja, és a lejtős talajokon az eróziót fokozza.

Az időjárási előrejelzések szerint a hét első napjain meleg idő, napsütés, és élénk szél is várható. Ezek együttes hatásaként könnyebben tűnhetnek el a belvizes területek is, amely az agráriumban dolgozók számára fontos ahhoz, hogy minél kisebb károk képződjenek.