Hirdetések

A cím teljesen magyarul olvasható, de még kevesek által értelmezhető technológiai megoldást jelent az agráriumban. Pedig a terv egyáltalán nem új, hazai paradicsomot is tömegcikként termesztenek így, és itt, Nógrádban is szinte mindenki azt eszi. Szécsényben hasonló ötlet kivitelezésén dolgoznak.

Hirdetések

Megállapodást kötött egymással a Freshland, a Közép-Magyarországi Agrárszakképzési Centrum, valamint a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A magyar tulajdonú Freshland olyan étteremhálózatot működtet, amelyben saját termesztésű alapanyagokból dolgoznak. Törekvésük, hogy az év minden időszakában készleten legyen eddig szezonálisan ismert zöldség-gyümölcs, amelyhez Nógrád vármegyei partnert találtak.

Varga Béla, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke lobbizott azért, hogy a vármegye egyetlen agrár szakközépiskolájában oktatható legyen a vertikális farm működése. Az intézmény partner a megvalósításban, így jött létre a megállapodás.

A felek elképzelése, hogy a szécsényi Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban üzemként és feldolgozóként is működő labort építenek, ahol kis alapterületen, de magasan (függőlegesen/vertikálisan) valósítják meg a termesztést.

Most pénzt keresünk arra, hogy a papíron lévő tervek megvalósuljanak, ezáltal az újszerű megoldás oktatása történhet meg Szécsényben, valamint a sikeres kísérlet eredményeként az oktatási intézmény anyagi értelemben is gyarapodhat.

– ismertette a megállapodás lényegét Varga Béla, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke. Hozzátette: minden partner egyetért abban, hogy az agráriumban ez a jövő, hiszen az időjárásnak való kitettség okozta kedvezőtlen hatásokra a jól kontrollált termelési környezet egyes esetekben megfelelő válasz lehet.

A vertikális farmon függőlegesen termesztik a zöldséget és a gyümölcsöt, az év minden napján tudnak szüretelni, ha szükséges.