Hirdetések

Városvédő harcra készülnek feltámadó világháborús magyar katonák Balassagyarmaton. Szombaton az utcán fogják toborozni az önkénteseket, akikkel a várost megszálló csehszlovák katonák ellen küzdenek meg. Aki rászánja magát, bizonyítékul fotót is készítenek arról, ahogyan a sereg tagjává válik.

Ünnepi hétvégére készül Balassagyarmat. A határ menti város 1919 januárjában megharcolt ezért a hétvégéért is, ugyanis akkor a megszálló csehszlovák katonák el akarták érni, hogy Balassagyarmat helyett Balážske Ďarmoty legye a neve. Nem sikerült nekik.

Habár az akkori magyar kormány az első világháborús nagy emberáldozatok miatt lemondott a további harcokról, így a balassagyarmati küzdelemről is, a helyiek akarata felülírta a nagypolitikai törekvést: a gyarmati polgárok néhány katonával együtt belevágtak életük és városuk mentésébe. Bátorságuk eredménye, hogy Balassagyarmat ma is Magyarország része.

A centenáriumi ünnepségen, 2019-ben hadi játékkal ünnepeltek Balassagyarmaton. (fotó: Bakos Mirtusz Eszter)

A nagy történelmi pillanatot élheti újra az, aki szombaton katonává válik – mondta el az ipolyinfo.com megkeresésére a Korabeli Napot szervező Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa. Petró György hírportálunkkal közölte: aki rászánja magát, beöltözhet katonaruhába és emlékül vihet egy képet arról, hogy vállalta a megszállók elleni harcot.

A program január 28-án délben kezdődik a belvárosban, ahol e mellett első világháborús kiállítás is megtekinthető lesz, valamint a Jánossy Képtárban levetítik a Legbátrabb Város című, Balassagyarmat 1919-es csehkiveréséről készült filmet is.