Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges hadműveletet rendel el Ukrajna területére.
Hirdetések

Német gazdaságkutatók és egy európai biztonságpolitikai intézet tanulmánya is egyértelműen kimondja, hogy van értelmük az Oroszország és Irán elleni nyugati büntető intézkedéseknek – erről ír a brüsszeli intézményhez lojális euronews.com. Oroszország vezetője teljesen mást lát.

Hirdetések

Két német gazdaságkutató intézet az Irán elleni 2012-es, és az Oroszország elleni 2014-es, sokak előtt ismeretlen szankcióra hivatkozva közölte, hogy van értelme a gazdasági kényszerítőeszköznek. Mint írják, az orosz export tartósan 36 százalékkal, az import pedig több mint 30 százalékkal csökkent. Azonban az euronews.com kritika nélkül közli, hogy miféle szankciókról van szó, miféle adatok bizonyítják az állítást és miért látnak összefüggést azok között.

Lényeges lenne tudni mindezt annak érdekében, hogy Európa ne jusson mély recesszióba annak következményeként, hogy drágán szerzi be a továbbra is nélkülözhetetlennek tartott gázt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberi beszámolójában azt mondta:

A szankciók ellenére az év első kilenc hónapjában az Európába szállított orosz áruk mennyisége a másfélszeresére nőtt. Az orosz export összesen 42%-kal növekedett. A kereskedelmi többletünk több mint kétszeresére ugrott, 138 milliárd dollárra.

Közben holnaptól az Európai Unió döntése értelmében nem lehet több olyan gázolajat forgalmazni, amely orosz eredetű nyersanyagból készül. A Hír TV elemzése szerint amennyiben a szankció miatt áruhiány alakul ki a kontinensen, orosz nyersanyagból fogják pótolni.

Az Európai Unió számos gazdasági szankciót vezetett be Oroszországgal szemben annak érdekében, hogy ezzel járuljon hozzá az ukrán-orosz háború mielőbbi végéhez.