Hirdetések

Kritizálják a mentőket és a hegyi mentőket is az internetes fórumokon, az erdészek is össztűz alatt vannak, amikor előzetesen arra figyelmeztetik a kirándulni vágyókat, hogy halasszák el a túrákat, ha veszélyes időjárási körülmények alakulhatnak ki. Múlt hétvégén is ezzel kapcsolatos közleményekben tájékoztattak a szakemberek, egy túrázó párt kellett megmenteni a Börzsönyben.

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentők szóvivője szerint nem lehet elégszer elmondani, hogy életveszélyes helyzet alakulhat ki abból, ha nem veszik figyelembe az előzetes időjárási prognózist a kirándulók. Renner Péter a Megafon rádióban azt is elmondta, ezen túlmenően egyesek annyira óvatlanok, hogy könnyű ruházatban vágnak bele a túrába télen, amikor csak a hegy lábánál jó az idő, fent pedig kemény hideg van.

Vasárnap kora este kaptuk a hírt, hogy a Börzsönyben, Csóványos közelében egy fiatal pár segítségre szorul. Napközben indultak el túrázni, metsző, jeges szél fújt.

– ismertette a hétvégi körülményeket, amelyek előzményekén kell megjegyezni: pénteken délelőtt havazás, délután már eső és élénk szél volt a jellemző a hegyen és annak környezetében.

Hordágyon, kötélbiztosítással kellett lehozni az egyik hölgyet. Magas Taxnál volt a legközelebbi olyan pont, amit terepjáróval meg lehetett közelíteni, mert sok helyen akkora hó van, hogy nem lehet közlekedni, még gyalog sem. (…) Sokszor elmondjuk, hogy a Börzsönyben más viszonyok uralkodnak, mint Budapesten. Meleg ruha, ital, csokoládé, sok energia kell a hegyre. Ezen kívül zseblámpa, iránytű, térkép és feltöltött mobiltelefon a fontos kellék oda.

Renner elmondta: felelős tervezés szükséges a túrázáshoz, mindig kell terv, figyelembe kell venni a sötétedés időszakát is.

És amivel most is szembesültünk: utcai papucsban, kis cipőben, melegítő nadrágban egy ilyen túrára nem szabad vállalkozni! Különösen igaz, hogy ilyen időjárási körülmények között csak gyakorlott túrázóknak érdemes útnak indulni, de inkább nekik is ajánlott más időpontot választani.

A speciális mentők kérik: a kiadott figyelmeztetéseket mindenki vegye komolyan és felelősséggel!

Hirdetések