Hirdetések

Nincs összefüggés a Magyarország szomszédjában történt két mai földrengésnek a törökországihoz – közölte az ipolyinfo.com érdeklődésére egy szeizmográfus. Földrengések mindig voltak és lesznek is, de a múlt heti török esemény jobban rávilágít a témára – mondta a szakember.

Hirdetések

Dr. Tóth László szeizmológust hívtuk fel azonnal, amikor a február 13-i második Közép-európai földrengésről is hírt adtunk. Az egyik Romániában, a másik Horvátországban történt, időben is közel egymáshoz.

A mai földmozgások ereje 5,0 majd 4,0 erejű volt. Viszonyításképpen: a múlt heti törökországi pusztító földmozgások 7-esnél is nagyobb erősségűek voltak.

A szeizmológus arról tájékoztatott, hogy a földrengéseket hazai mérőállomásokon is megfigyelték, így a Nógrád vármegyéhez legközelebbi, penci szeizmogramon is láthatók.

A penci szeizmogram 2023. február 13-án 14:55-től piros színnel mutat földmozgást, amely a következő sorban zöld színnel folyatódik körülbelül 15:05-ig. Az idő UTC világidőt mutat, amelyhez 1 órát kell hozzáadni a Közép-európai időszámításhoz. A földmozgás erőssége az ábráról nem olvasható le. (adatok: foldrenges.hu)