Hirdetések

Télre bezárták az önkormányzati intézményeket, óvodákat vontak össze, csökkentették a település rezsikiadását, de így is bizonytalan Nagymaros idei költségvetésének végrehajtása – véli a város jegyzője. Eőryné dr. Mezei Orsolya a helyi lapnak azt is elmagyarázta, hogy egyeseknek miért kell több adót fizetni ingatlanjuk után.

Takarékosság kell, mert a drámai rezsiárnövekedés nem gazdálkodható ki, ezért döntött Nagymaros önkormányzata ősszel arról, hogy minden intézményt bezár. A polgármester hírportálunknak elmondta, hogy nem kirívó dolgot tesznek, valószínűleg minden település rákényszerül hasonló szabályozásokra.

Azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy a 2023. évi költségvetésben szereplő kiadásokra megfelelő fedezetet találjanak, úgyhogy a helyi adómérték megváltoztatásával igyekszik többletbevételhez jutni a város.

Eőryné dr. Mezei Orsolya jegyző ismertette:

Azért kellett a helyi adórendelethez hozzányúlni, mert olyan gazdasági környezetben élünk, ami tele van bizonytalansággal.

Kiemelte: az építményadó növelésével szeretnének több tízmilló forintos biztonsági mozgásteret létrehozni az önkormányzat számára. Az önkormányzat döntése lényegében nem is a helyieket érinti, azok kapják az emelt összegű csekket, akiknek nincs állandó lakcímük a településen.

Az volt a cél, hogy azt a réteget bírjuk adófizetésre, akik nem élnek itt az év 365 napján, hanem csak nyaralónak használják az ingatlant. Azok a lakosok, akik valóban külterületen laknak, és igazolni tudják, hogy itt is élnek, azok kedvezményt kaphatnak.

Hozzátette: ennek jogi szabályozása még folyamatban van. A jegyző kéri az érintetteket, hogy az adózással kapcsolatos kérdésekkel forduljanak a polgármesteri hivatal adócsoportjához!