Hirdetések

Kevés ember láthatta eddig Madách Imre író festői munkásságát, a Magyar Nemzeti Múzeum vezetője is csak Balassagyarmaton nézhette meg egészében az általa készített képeket – mondta az intézmény főigazgatója. L. Simon László humorosan szólt arról, hogy nem csoda, ha csak az Ember tragédiáját ismeri a közönség, hiszen Madách festőként inkább csak próbálkozott, kiemelkedő alkotásokra nem volt képes.

Hirdetések

A főigazgató szerint nem baj ez, hiszen Madách fő művével világszerte beírta magát az irodalomtörténetbe, és ehhez Nógrádnak, valamint szeretett városának Balassagyarmatnak is köze van.

Milyen képeket festett Madách Imre? (fotó: Jaksity Iván/Magyar Nemzeti Múzeum)

Magas színvonalú, a palócság néprajzi hagyományait a maga teljességében bemutató kiállítást rendeznek majd, továbbá a város két irodalmi óriásának, Madách Imrének és Mikszáth Kálmánnak is méltó emléket állítanak.

A Nemzeti Múzeum olyan gazdája akar lenni a Palóc Múzeumnak, amilyen szellemiséggel és vizuális igényességgel meg kell majd újítani ennek a múzeumnak az állandó kiállítását. Régóta ráfér és régóta méltó arra, hogy itt egy valóban magas színvonalú, értékes, a palócság néprajzi hagyományait a maga teljességében bemutató kiállítás legyen. Mindeközben egy olyan kiállítás, amiben helyet szorítunk a magyar irodalomtörténet óriásának, Mikszáth Kálmánnak és Madách Imrének. Mert nélkülük ez a város, ez a tájegység, ez a vármegye nehezen értelmezhető.

– közölte L. Simon László, aki a megújulás hírét a Madách Imre emlékére rendezett kiállítás megnyitóján jelentette be Balassagyarmaton.

Hirdetések