Hirdetések

Magyarország kilenc évet várt a teljes NATO-tagság elnyerésére, közben itthon népszavazást is rendeztek ebben a témában. Svédország és Finnország évtizedeken keresztül nem csatlakozott a NATO-hoz, 2022 nyarán kérte mégis. Célra vezet-e háborús időszakban a szervezet bővítése?

Hirdetések

Balla Mihály az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke, a NATO Parlamenti Közgyűlés tagja az országgyűlés szerdai plenáris ülésén szólalt fel a hazai védelempolitikát is érintő ügyben.

Balla felvetette: célra vezető-e egy háborús időszakban bővíteni és növelni több ezer kilométerrel a NATO szövetség határait Oroszországgal. Másrészt politikai jellegű kérdések vetődtek fel, köztük a két ország különböző pártjainak és kormányzati szereplőinek Magyarországgal szembeni kritikus politikai támadásai miatt.

Balla Mihály országgyűlési felszólalásának részlete. (forrás: Országgyűlés)

Balla Mihály úgy vélte: a migránsválság, a koronavírus járvány, a jogállamisági ügy és a szankciós kérdések esetében is támadólag léptek fel ezek az országok. Példaként említette a korábbi svéd külügyminiszter szavait:

Ann Linde svéd volt szociáldemokrata külügyminiszter 2020-ban egy képviselői kérdésre a következő választ adta: a kormányt és engem is aggasztanak a demokratikus fejlemények néhány EU-tagállamban. Én és kollégáim a kormányban több alkalommal szóltunk a magyarországi negatív fejlemények ellen, Magyarországot képviselő személyekkel folytatott tárgyalásokon, a svéd parlamentben, valamint – és ezt hangsúlyozom – nemzetközi és multilaterális keretek között.

– mondta a korábbi svéd külügyminisztert idézve Balla. A Külügyi Bizottság alelnöke hozzátette: az ő politikai álláspontjuk nyíltan támogatja azt is, hogy a Magyarország számára jogosan járó pénzügyi támogatásokat megvonhassa az Európai Unió.

Ann Linde korábbi svéd külügyminiszter. (fotó: politico.eu)

Kiemelte: nem csak a svédek, a finnek is hasonlóan gondolkodnak és bírálják Magyarországot.

Ezért jogos, hogy képviselőink felvetik, hogyan vár el egy ország támogatást, hogy ha annak a politikusai, vezető politikusai az elmúlt időszakban folyamatosan és következetesen hazugságokat terjesztettek Magyarországról.

Végül hangsúlyozta: a geopolitikai és biztonsági kihívások és a helyzet védelmi szempontból a bővítés mellett szólna. A magyar politikai aggodalmak miatt a NATO-tagság ügye nem egyszerűen technikai kérdés, hanem összetett munka, ezért azt kéri Balla, hogy a magyar, a finn és a svéd parlamenti delegációk találkozzanak egymással és tisztázzák az érintett ügyeket!

Hirdetések