Hirdetések

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt egy 45 éves szlovák állampolgár ellen, aki Szlovákiában megvásárolt gyógyszereket árult az interneten magyarországi vásárlóinak.

Hirdetések

A vádirat szerint a szlovák állampolgárságú vádlott 2021. januárjától előbb ismerőseinek,  majd egy internetes közösségi oldalon működő csoportban megismert személyeknek adott el ivermektin hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket. Az ivermektin készítményeket elsősorban az állatgyógyászatban használják, azonban szűk körben a humán orvoslásban is helyt kapott.

A férfi Szlovákiában szerezte meg a gyógyszereket, amiket Salgótarjánban adott postára a megrendelőinek, aki 5.000 és 50.000 forint közötti ellenértéket fizettek a küldeményekért. Összesen 371 alkalommal postázott a készítményből.

A vádlott által értékesített készítmény Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkezik, ezért a járási ügyészség felhasználók számára széles körben hozzáférhetővé tétellel, forgalomba hozatallal elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen. Indítványozta, hogy a Salgótarjáni Járásbíróság a büntetlen előéletű férfivel szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki, továbbá rendelje el a nyomozás során lefoglalt tabletták elkobzását, valamint fizettesse meg a közel 92.000 forintos bűnügyi költséget is.